Menu

Axel, bevrijdingssteen

Axel, bevrijdingssteen

Geschiedenis


De bevrijdingssteen herinnert de inwoners van Axel (gemeente Terneuzen) aan de strijd die in september 1944 in de stad is geleverd. Tijdens de bevrijding van Axel kwamen 25 Poolse soldaten van het 10e Regiment Poolse Dragonders om het leven.

Op 6 juni 1944 landden de geallieerden in Normandië. Na D-Day (decision-day, ofwel de dag van de beslissing) rukten de geallieerde troepen op in noordelijke richting. Op 12 september overschreden Amerikaanse troepen de Nederlandse grens. De opmars leek niet meer te stuiten. Operatie 'Market Garden' volgde, een groot offensief van 17 tot 26 september 1944 waarmee de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen en met grondtroepen over deze bruggen op te rukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Zeeuws-Vlaanderen
Ondertussen woedde er van 16 september tot 2 november 1944 een zware strijd in West-Zeeuws-Vlaanderen, waar de bezetter zich met hand en tand verzette. Dit had grote verwoestingen tot gevolg. Axel werd bevrijd door Poolse troepen van de Eerste Poolse Pantserdivisie. De strijd duurde vier dagen. De beslissende aanval ten oosten van Axel werd ingeleid met zwaar artillerievuur. De stadhuistoren werd daarbij door een granaatinslag beschadigd. In het gat werd een jaar later een gedenksteen aangebracht. Axel werd op 19 september 1944 bevrijd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 1945.

Info


Vorm en materiaal
De bevrijdingssteen in Axel (gemeente Terneuzen) is aangebracht in een bres in de toren van het stadhuis.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'19 SEPTEMBER 1944'.

Overige info


Locatie
De gedenksteen is aangebracht in een bres in de toren van het stadhuis van Axel (gemeente Terneuzen), gevestigd aan de Markt.

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • Van obelisk tot oorlogsgraf - Kleine monumenten en ornamenten in Zeeland, deel 2 van Jan J.B. Kuipers en Peter Sijnke (Provincie Zeeland, oktober 2002). ISBN: 90-71565-70-x.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief