Menu

Bedum, 'Jozef en Regina'

Artiest: Marian Hangyi
Bedum, 'Jozef en Regina'

Geschiedenis


Het monument 'Jozef en Regina' in Bedum (gemeente Het Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan het joodse echtpaar Meijer dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz, waar zij op 27 augustus 1943 om het leven zijn gekomen.

Tijdens de bezetting kregen de Nederlandse agenten W.F. Homoet en H. van der Heide de opdracht om Jozef Meijer en Regina Meijer-Cohen op te pakken. Dit weigerden zij, waardoor ze zelf ook moesten onderduiken. Later zijn zowel het echtpaar als de agenten door de bezetter opgepakt. Jozef en Regina waren tot het moment van hun deportatie de enige nog in Bedum wonende joden. Met hun dood kwam een wrang einde aan een lange geschiedenis van het jodendom in de gemeente Bedum. Op 27 augustus 1943 is het echtpaar Meijer omgekomen in Auschwitz. De plaquette is bevestigd op de muur van het huis waar ze gewoond hebben.

Oprichting
Aanleiding voor plaatsing van de plaquette door de Kulturele Kommissie Bedum was een in de Ommelander Courant gepubliceerd onderzoek van Derk Pieter van Dis naar de levensgeschiedenis van het echtpaar.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2001 door de burgemeester van de voormalige gemeente Bedum, W.H. Everts.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Jozef en Regina' in Bedum (gemeente Het Hogeland) is een vierkante plaquette van graniet. Op de gedenkplaat is een glasplaat bevestigd. De plaquette is 40 centimeter hoog en 40 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de glasplaat is een gedicht van Marian Hangyi en luidt:

'DE SPOREN
VAN HUN LEVENS
KRUISTEN ELKAAR
MAAR
ZE WAREN JOOD
EN MOCHTEN NIET BESTAAN

JOZEF MEIJER EN REGINA
MEIJER-COHEN
VONDEN DE DOOD
VIA HET SPOOR
NAAR AUSCHWITZ
ONSCHULDIG
VERGAST'.

Symboliek
Op de granieten plaat lopen twee evenwijdige diagonale lijnen van rechtsonder naar linksboven die het levensspoor van Jozef Meijer symboliseren. Kruislings lopen twee lijnen van rechtsboven naar linksonder. Zij verbeelden het leven van Regina Meijer-Cohen. Twee horizontale lijnen over het midden van de plaat refereren aan het spoor naar Auschwitz. Samen vormen dit spoor en de levenslijnen op de gedenkplaat een davidster. In het midden van de davidster staan de namen van het echtpaar in plaats van het woord 'Jood'. Hiermee wil ontwerpster Marian Hangyi aanduiden dat zij mensen waren als iedereen, die recht hadden op een bestaan.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
De plaquette is bevestigd op de muur van het pand Boterdiep Wz 13 te Bedum (gemeente Het Hogeland).

Bronnen

  • Gemeente Bedum, tegenwoordig gemeente Het Hogeland;
  • Ommelander Courant van 7 mei 2001;
  • www.bedum.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief