Beilen, plaquette in het NS-station

Beilen, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Beilen (gemeente Midden-Drenthe) is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter is omgekomen, te weten: Hendrik Bel.

Verzetsman Hendrik Bel had tijdens de oorlog onderduikers in huis. Toen dit door de bezetter is ontdekt, werd Bel op 11 juni 1944 gevangengenomen. Op 29 november 1944 is hij in concentratiekamp Löschen bij Leipzig overleden. Een pasfoto van Bel vindt u hier.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 maart 1948.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Beilen (gemeente Midden-Drenthe) is uitgevoerd in hardsteen. De plaat is 20 centimeter hoog, 20 centimeter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
HENDRIK BEL'.

De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijzigingen
De originele, bronzen plaquette is in 2007 gestolen. In 2008 is een nieuwe, hardstenen plaat vervaardigd en op dezelfde locatie aangebracht. Hierop is echter niet de afbeelding van het gevleugelde wiel, het voormalige logo van de Nederlandse Spoorwegen, maar het huidige NS-logo aangebracht.

Overige info


Locatie
Het monument is bevestigd op de achtergevel (perronzijde) van het stationsgebouw, gelegen aan de Stationsweg in Beilen (gemeente Midden-Drenthe).

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Gemeente Midden-Drenthe;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
Menu