Menu

Berkhout, 'Monument voor Geallieerde Vliegers'

Berkhout, 'Monument voor Geallieerde Vliegers'

Geschiedenis


Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Berkhout (gemeente Koggenland) is opgericht ter nagedachtenis aan de vier omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper die hier op 8 november 1941 is neergestort.

De namen van de vier omgekomen Britse vliegers luiden: Christopher Saunders, James D'Arcy, Stanley Mullenger en John Kehoe.

De Britse Hampden maakte deel uit van het 49e Squadron van de Royal Air Force. Op weg naar het Duitse Bocholt werd het toestel door een Duitse nachtjager neergehaald. Alle bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven.

De piloten Christopher Saunders en James D'Arcy werden in 1941 begraven op het Britse Ereveld van de Algemene begraafplaats in Bergen (NH). De Britse boordschutter Stanley Mullenger en de Ier John Kehoe stonden in Engeland lange tijd officieel als vermist te boek. Bij een grootscheepse bergingsoperatie in Berkhout eind 2007 zijn hun stoffelijke resten gevonden. De Hampden werd geborgen naar aanleiding van een verzoek van de Ierse Margaret Walsh (toen 88 jaar) om de resten van haar broer John Kehoe te bergen. Saunders en Kehoe zijn op 7 mei 2008 met militaire eer ter aarde besteld op het Britse Ereveld in Bergen.

Initiatief
Na afloop van de bergingsoperatie heeft burgemeester Leonie Sipkes bekendgemaakt dat er aan het Westeinde een gedenkteken zou komen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 mei 2008.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Berkhout (gemeente Koggenland) bestaat uit een propeller, geplaatst op een voetstuk. De propeller is afkomstig van de bommenwerper die hier in het weiland is neergestort. Aan weerszijden staan twee gemetselde bakstenen muurtjes, afgedekt met marmeren platen. Het gedenkteken staat op een rond plateau van kleine keien. Bij het monument is een informatiebord geplaatst.

Tekst
De tekst op het bord luidt:

'IN DE NACHT VAN 8 NOVEMBER 1941 STORTTE EEN BRITSE BOMMENWERPER HAMPDEN MK I NEER IN EEN WEILAND IN BERKHOUT. DE BOMMENWERPER VAN HET 49E SQUADRON VAN DE ROYAL AIR FORCE WAS DOOR EEN DUITSE NACHTJAGER TIJDENS EEN MISSIE NAAR BOCHOLT GERAAKT. ALLE BEMANNINGSLEDEN KWAMEN DAARBIJ OM HET LEVEN. TWEE BEMANNINGSLEDEN, DE PILOTEN CHRISTOPHER SAUNDERS EN JAMES D'ARCY ZIJN IN 1941 IN BERGEN (NOORD-HOLLAND) BEGRAVEN. DE ANDERE TWEE, DE BOORDSCHUTTERS STANLEY MULLENGER EN JOHN KEHOE STONDEN IN ENGELAND FORMEEL ALS VERMIST TE BOEK. AANGENOMEN WERD DAT DE STOFFELIJKE RESTEN VAN DEZE BEMANNINGSLEDEN ZICH NOG IN OF NABIJ HET VLIEGTUIGWRAK BEVONDEN.

TIJDENS DE BERGING IN 2007 ZIJN ER STOFFELIJKE RESTEN GEVONDEN. NA MAANDEN VAN GEDEGEN ONDERZOEK BLEKEN DEZE VAN DE TWEE VERMISTE BEMANNINGSLEDEN TE ZIJN. OP 7 MEI 2008 VOND ER ALSNOG EEN HERBEGRAFENIS MET ALLE MILITAIRE EER PLAATS OP HET BRITSE EREVELD VAN DE ALGEMENE BEGRAAFPLAATS IN BERGEN.'

Overige info


Bronnen

  • West Friesch Weekblad van 16 april 2008;
  • Noordhollands Dagblad van 2 november 2007 en 23 april 2008.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief