Menu

Bodegraven, monument voor Rubertus Rietveld

Bodegraven, monument voor Rubertus Rietveld

Geschiedenis


Het monument voor Rubertus Rietveld verwijst naar de gelijknamige Nederlandse soldaat van Mitrailleurcompagnie van het 1e Bataljon van 28 Regiment Infanterie. Rietveld kwam om op 10 mei 1940 het leven op 10 mei te Dubbeldam, tegenwoordig onderdeel van Dordrecht, tijdens de gevechten met Duitse parachutisten rond de villa Amstelwijck. Hier kreeg hij op 12 mei een veldgraf in de tuin van de villa. In juni 1940 werd zijn graf overgebracht naar de Rooms-Katholieke Begraafplaats te Zwammerdam, tegenwoordig grondgebied van Bodegraven. Hier lag hij begraven op OGS-graf, rij 7 nummer 1. Op 22 mei 2014 werd hij door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmachtovergebracht en Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers   met militaire eer herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen. Bij de herbegrafenis van Rietveld waren ruim 40 middelbare scholieren van het Wartburg College uit Dordrecht aanwezig.

Info


Vorm en Materiaal
Het monument voor Rubertus Rietveld bestaat uit een vierkante metalen plaquette met daarop een tekst. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan Rubertus Rietveld en markeerd tevens zijn herbegravenis in 2014 te Rhenen op het Militair Ereveld Grebbeberg.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
' DPL. SLD. VAN MC-II-28RI

RUBERTUS RIETVELD

*  BODEGRAVEN 25-3-1909
+ DUBBELDAM 10-5-1940

HERBEGRAVEN 22-5-2014 OP
MILITAIR EREVELD GREBBEBERG.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de gevel van de urnenmuur op de Rooms-Katholieke begraafplaats te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief