Menu

Broekhuizen, 'Sint-Joris en de draak'

Broekhuizen, 'Sint-Joris en de draak'

Geschiedenis


Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan 54 Britse militairen die in 1944 gesneuveld zijn tijdens de strijd tegen de bezetter in Broekhuizen en Broekhuizenvorst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 oktober 1994.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) is een bronzen reliëf van een mannenfiguur die een draak doodt. Boven, links en rechts van het bronzen reliëf zijn drie natuurstenen gedenkstenen aangebracht. Tussen de gedenkstenen zijn verschillende kruisen en de Britse- en de Nederlandse vlag geplaatst.

Tekst
De tekst op de bovenste gedenksteen luidt:

'1944-1994
DANK AAN DE
BRITSE
BEVRIJDERS
VAN DE
GEMEENTE
BROEKHUIZEN.'

Op de twee gedenkstenen aan weerszijden van de plaquette zijn de namen van 54 Britse militairen die tijdens de bevrijding van Broekhuizen om het leven kwamen aangebracht.

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed (Sint-Joris) en kwaad (de draak). De voorstelling wordt vaak gebruikt om de oorlog de symboliseren. Het gevecht ging tegen de hel, opgeroepen door de waanzin van het fascisme. Met het beeld wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter. De staande mannenfiguur is de verpersoonlijking van de herrijzenis.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in de muur van het kerkhof van Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas).

Bron
Gemeente Horst aan de Maas.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief