Budel, crashmonument

Artiest:Wim Ogier en René Vos

Geschiedenis


Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van de Halifax LK 811 QO-N die op 28 mei 1944 is neergestort. Dit toestel werd neergehaald door een Duitse nachtjager. De bemanning had als missie een infanteriekamp in het Belgische Beverlo te bombarderen. Hierbij kwamen 4 bemanningsleden om het leven. Van deze bemanningsleden zijn er 3 nooit gevonden. 

De namen van de slachtoffers luiden:
Sergeant John Clarke, Sergeant Thomas Mc Clay, Flight/Sgt. Howard Menzies, Warrant Off. Herbert Rodgers.

Info


Vorm en materiaal
Het crashmonument in Budel (gemeente Cranendonck) bestaat uit een origineel propellerblad, twee draagbalken en enkele losse onderdelen die gevonden zijn in de nabijheid van de crash. Rechts voor het monument is een informatiebord geplaatst op een staander van cortenstaal. In het staal is het silhoutte van een Halifax-toestel uitgefreesd. Ook is er in het staal tekst uitgespaard. De beide steunbalken zijn origineel en afkomstig van het vliegtuig (Halifax LK 811). De steunbalken zijn geborgen door de familie Vermeulen, die toentertijd in de nabijheid woonde. Het informatiebord  geeft uitleg over de crashlocatie, missie en bemanningsleden. Tevens is het informatiebord voorzien van, een foto’s van de Halifax LK 811 QO-N, kort voor haar crash. Ook is er een foto opgenomen welke, enkele dagen na de crash, genomen werd. Vele kinderen en geïnteresseerden speuren het wrak af op bruikbare onderdelen. 

Symboliek
De steunbalken van de Halifax symboliseren de letter V, het internationale symbool van Vrijheid.   

Overige info


Locatie
Het crashmonument bevindt zich bij de Toom aan de Asbroekweg, op de grens van Nederland en België, in Budel (gemeente Cranendonck).

Bronnen

Menu