Menu

Delft, Oorlogsmonument aan de Derde Werelddreef

Delft, Oorlogsmonument aan de Derde Werelddreef

Geschiedenis


Het oorlogsmonument aan de Derde Werelddreef in Delft is opgericht ter ere van vier omgekomen werknemers van Rijkswaterstaat. 

De namen van de vier werknemers luiden: 
H.A. Meeuwis, H.E.W. Schut, C.B.W. Stakman en S. de Vries.

H.A. Meeuwis was aspirant-landmeetkundig ambtenaar en werd op 17 juni 1942 in Kesteren gearresteed op verdenking van sabotage. Hij overleed op 9 februari 1944 in het concentratiekamp in Natzweiler. 

H.E.W. Schut was landmeter en was voor zijn werk in oktober 1944 in Putten. Daar werd het met vele andere mannen opgepakt tijdens de Razzia van Putten. Hij overleed op 14 december in concentratie Neuengamme. 

C.B.W. Stakman was hulp bij metingen. Hij werd op 9 december 1944 bij een razzia in Delft opgepakt. Op 4 januari 1945 is hij een concentratiekamp bij Rees overleden.

Fotograaf S. de Vries werd ontslagen vanwege zijn Joodse afkomst. Hij werd, samen met zijn gezin, op transport gezet naar Duitsland. Hij keerde niet terug. 

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument aan de Derde Werelddreef in Delft is een natuurstenen plaquette. Op de plaquette is een beeltenis van een vis in het water aangebracht. 

Tekst
De tekst op het monument luidt: 

'1940-1945
AAN
ONZE GEVALLEN COLLEGA'S
S. DE VRIES
H.E.W. SCHUT
H.A. MEEUWIS
C.B.W. STAKMAN' 

Wijziging
De plaquette was eerst bevestigd op het oude pand van Rijkswaterstaat op de Kanaalweg 3b. Na de verhuizing van Rijkswaterstaat in 2003, is ook de plaquette mee verhuisd. 

Overige info


Locatie
Het oorlogsmonument is aangebracht op de gevel van het gebouw van de Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening aan de Derde Werelddreef 1 te Delft. 

Bron
Wikidelft.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief