Menu

Den Haag, 'Bevrijdingsmonument Irene'

Artiest: Aart van den IJssel (beeldhouwer), J.J.A. Smets (architect)
Den Haag, 'Bevrijdingsmonument Irene'

Geschiedenis


Het 'Bevrijdingsmonument Irene' herinnert de inwoners van Den Haag aan de bezetting en de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 februari 1959 door burgemeester mr. H.A.M.T. Kolfschoten. Twintig kinderen die op 5 mei 1945 in Den Haag waren geboren, plaatsten een bloemstuk. Onder hen waren tien meisjes met de voornaam Irene. Met deze plechtigheid is het gedenkteken officieel door het Algemeen Haags Comité overgedragen aan de gemeente.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Bevrijdingsmonument Irene' in Den Haag is een bronzen raamwerk, waarop vijf in gebronsd messing uitgevoerde vogels zijn aangebracht. Achter het raamwerk staat een vlaggenmast. Het gedenkteken is geplaatst op een met natuursteen bekleed voetstuk, waarop een bronzen gedenkplaat is aangebracht. De vlaggenmast is 18 meter hoog. Het raamwerk is 6 meter hoog.

Teks
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEDENK DE OFFERS DIE 'T HERWINNEN
VAN VRIJHEIDS VREUGDEN VROEG
BEDENK WELK DAAGLIJKS OFFER HET DOEN
GROEIEN VAN VRIJHEID STEEDS WEEROM U
VRAAGT'.

Symboliek
Het raamwerk symboliseert de bezetting. 'De onderste vogel zit nog geheel gevangen. Alle slaan ze hun vleugels stuk tegen de tralies, behalve de hoogste, die vrij de ruimte in vliegt. De opgaande lijn symboliseert de weg naar vrijheid.'

Overige info


Bronnen:
  • Gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief