Menu

Diessen, monument voor Franse militairen

Diessen, monument voor Franse militairen

Geschiedenis


Het monument in Diessen (gemeente Hilvarenbeek) is opgericht ter nagedachtenis aan elf Franse militairen die op 12 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter in de gemeente om het leven zijn gekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Jean Bazille, Victor Duchatel, Fortuné Duvinage, Henri Gudin, Joseph Herault, Jean Huron, Jules Ladurelle, Marcel Laversin, Marsel Luory, Pierre Moliére en Vernon Vivien.

Op 11 mei 1940 trokken Franse militairen van het 6e en 7e escadron van het 4e regiment Dragon Portes het Noord-Brabantse dorp Diessen binnen. Ze namen stelling in en wachtten op de komst van de bezetter. De volgende dag kwam het tot een gevecht tussen de Franse en Duitse troepen. De overmacht van de bezetter was te groot, waarop de Franse militairen besloten zich via Esbeek terug te trekken. Tijdens de gevechten zijn drie Nederlandse burgers en elf Frans militairen om het leven gekomen. De volgende dag kregen tien jonge mannen uit Diessen het bevel van Duitse militairen de gesneuvelde Franse soldaten te begraven in een massagraf. Drie dagen later, toen de Duitse soldaten verder getrokken waren, besloten de Diessense jonge mannen de lichamen van de Franse militairen op te graven en ze een laatste rustplaats te geven op het R.K. parochiekerkhof van Diessen. Op het gezamenlijke graf werden de helmen van de gesneuvelden en een houten kruis geplaatst.

In 1949 hebben de Franse autoriteiten het stoffelijk overschot van de militairen opgegraven en getracht hen te identificeren. Slechts van vier van de elf soldaten kon de identiteit worden vastgesteld. Zij zijn herbegraven in Frankrijk. De overige zeven zijn herbegraven op de Franse Erebegraafplaats in Kapelle, Zeeland.

Onthulling
Het monument is opgericht in 1940.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Franse militairen in Diessen (gemeente Hilvarenbeek) is een stenen kruis, geplaatst op een schuin aflopend bakstenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'ICI REPOSENT ONZE SOLDATS FRANCAIS
MORTS POUR LEUR PATRIE ET LA NOTRE
LE 12 MAI 1940

JEAN
BAZILLA

VICTOR
DUCHATEL

FORTUNE
DUVINAGE

HENRI
GUDIN

JOSEPH
HERAULT

JEAN
HURON

JULES
LADURELLA

MARCEL
LAVERSIN

MARCEL
LOURY

PIERRE
MOLLIERE

VIVIEN
VERNON'.

Wijzigingen
Het oorspronkelijke monument was een eenvoudig, houten kruis, waarvoor de helmen van de omgekomen militairen neergelegd waren. Later is dit gedenkteken vervangen door het huidige stenen kruis.

Overige info


Locatie
Het monument staat op de R.K. begraafplaats aan de Kerksingel in Diessen (gemeente Hilvarenbeek).

Bronnen

  • Gemeente Hilvarenbeek;
  • In bange en blijde dagen, 1940 – 1945, Diessen in Oorlogstijd van de Werkgroep Oorlogsgedenkboek Diessen (Diessen, 1995);
  • De heer Ad Hoozemans.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief