Doesburg, vredesmonument

Artiest:Jan Wolkers (1925-2007)
Doesburg, vredesmonument

Geschiedenis


Het vredesmonument herinnert de inwoners van Doesburg aan de Tweede Wereldoorlog en de zinloze verwoestingen (van mensenlevens, gebouwen, goederen en idealen) die de strijd heeft veroorzaakt.

Op 15 april 1945 blies de bezetter in Doesburg de toren van de Grote Kerk, de watertoren en de windmolen op. De volgende dag werd de stad bevrijd door Canadese militairen. Alleen de toren van de Grote Kerk werd herbouwd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 april 1993 door de Commissaris van de Koningin in Gelderland, dr. J.C. Terlouw.

Info


Vorm en materiaal
Het vredesmonument in Doesburg bestaat uit twee glazen opgaande kolommen, geplaatst op een voetstuk van hardsteen. Aan de kolommen zijn gestileerde vleugels van glas bevestigd. Voor het voetstuk ligt in een kelder een klok met de 'gapende muil' naar boven gericht. De kelder is bedekt met een glasplaat. Het monument is 3 meter 50 hoog, 2 meter breed en 3 meter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'TOEN DE KLOK ZWEEG
VERSCHENEN DE VOGELS
VAN DE VRIJHEID'.

Symboliek
Met het gedenkteken wilde ontwerper Jan Wolkers uitdrukking geven aan 'de wanhopige roep om hulp in de verstomde muil van de klok'. De glazen kolommen met vleugels symboliseren de vrijheid: 'de vliegtuigen van de bevrijders, maar ook de duiven als vredessymbool'.

Overige info


Bron
Gemeente Doesburg.

Menu