Menu

Dwingeloo, monument voor Christiaan Kuiper

Dwingeloo, monument voor Christiaan Kuiper

Geschiedenis


Het monument voor Christiaan Kuiper in Dwingeloo (gemeente Westerveld) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 27 oktober 1944 in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Christiaan Kuiper werd in 1944 gearresteerd op verdenking van verzetsactiviteiten. Hij werd naar het doorgangskamp Westerbork gebracht, waar hij op 27 oktober 1944 werd gefusilleerd, samen met andere verzetsstrijders. De zwerfkei staat in het bos waar Christiaan Kuiper werkte als boswachter.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Christiaan Kuiper in Dwingeloo (gemeente Westerveld) is een zwerfkei, geplaatst in een bloembed met kleine keitjes eromheen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'27-10-1944
GEVALLEN VOOR
HET VADERLAND
CHR. KUIPER
BOSWACHTER ALHIER
VAN 1918-1944.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich bij de boswachterij Dwingeloo, aan de rand van de weg tussen Lhee en Spier (gemeente Westerveld).

Bronnen
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).
Voor meer informatie
Fragmenten uit de geschiedenis van Dwingeloo, R. Smit (Ruinen, 1982).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief