Menu

Ede, Canadese Tank op de Langenberg

Ede, Canadese Tank op de Langenberg

Geschiedenis


De Canadese Tank op de Langenberg herinnert de inwoners van Ede aan de bevrijding van hun dorp op 17 april 1945 door het Calgary Regiment van de Eerste Canadese Tank Brigade, dat deel uitmaakte van de Britse Polar Bear Divisie.

Als locatie voor het gedenkteken is gekozen voor de Langenberg, omdat de bevrijders hier Ede binnen kwamen rijden.

Oprichting

Aanleiding voor oprichting was de 45ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1990 door burgemeester W. Blanken en twee Canadese veteranen, J. Davies en R.J. Maltby.

Info


Vorm en materiaal
De Canadese Tank op de Langenberg in Ede is een gerestaureerde Sherman tank met twee koperen platen. Naast de tank is een plaquette geplaatst. Het monument is 2 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 5 meter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BEVRIJDING EDE
OP 17 APRIL 1945 IS HET DORP EDE
BEVRIJD DOOR HET CANADESE
'CALGARY' REGIMENT MET
SHERMAN TANKS. DEZE EENHEID
MAAKTE TOEN DEEL UIT VAN DE
BRITSE 'POLAR BEAR' DIVISIE'.

Op een van de koperen platen staan de namen van instellingen die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het monument. Daarnaast bevindt zich een plaat met informatie over de restauratie van de tank.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de kruising Arnhemseweg/Nieuwe Kazernelaan, schuin tegenover pannenkoekenhuis 'De Langenberg' in Ede.

Bron
Gemeente Ede.

Voor meer informatie
Herinneringen voor de toekomst van Jan Durk Tuinier (Utrecht, Stichting Comité Nationale Feestdagen Gemeente Ede en Stichting Vredeseducatie, 1995).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief