Menu

Eijsden, plaquette in het NS-station

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Eijsden, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


Locatie
De plaquette in het NS-station te Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen, te weten:

M.H. Wolfs.

Martin Hubertus Wolfs werd geboren op 4 juni 1925 te Eijsden. Hij werd op 8 juni 1943 tewerkgesteld in Duitsland. Op 16 juli 1944 kwam hij bij St. Wendel bij Saarbrücken vanuit de locomotief in aanraking met een langs het spoor staande paal, waaraan hij overleed.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
M.H. WOLFS'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijzigingen
Het monument bevond zich oorspronkelijk in de hal van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen in Eijsden (gemeente Eijsden). Het is in 2007 verplaatst naar het kantoor van de Vrijwilligerscentrale die in het pand gevestigd is.

Overige info


Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief