Menu

Eindhoven, 'Anne Frank'

Artiest: Theo van Brunschot (12-10-1987)
Eindhoven, 'Anne Frank'

Geschiedenis


Het monument 'Anne Frank' in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan de 304 joodse mannen, vrouwen en kinderen uit de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn vervolgd en omgebracht. Het gedenkteken is een herinnering aan en een waarschuwing tegen discriminatie en vervolging van bepaalde bevolkingsgroepen.

Het 15-jarige joodse meisje Anne Frank verpersoonlijkt al de ellende die miljoenen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Toen in 1942 de eerste joden in Nederland een oproep kregen, besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken. Met hulp van twee medewerkers werd in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam een onderduikplaats ingericht. Van 6 juli 1942 tot en met 4 augustus 1944 hebben de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Frits Pfeffer hier ondergedoken gezeten. Een angstige en benauwende tijd, waarin het tienermeisje Anne Frank een dagboek bijhield. Hierin schreef zij niet alleen haar intieme gedachten en overpeinzingen op, maar probeerde zij ook het dagelijkse leven in het Achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. Een uniek document, dat mensen over de hele wereld heeft aangegrepen. Het Achterhuis is een wereldwijde bestseller geworden. Het levensverhaal van Anne Frank getuigt hoe gewone mensen het slachtoffer zijn geworden van racisme en genocide. Anne Frank heeft hiermee de 'Endlösung' een stem en gezicht gegeven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester J.A. van Kemenade, in het kader van 'aktiviteiten tegen racisme, fascisme en discriminatie'.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Anne Frank' in Eindhoven is een zuil van Vanga-graniet, waarop een bronzen plaquette met de afbeelding van Anne Frank is bevestigd. Voor de zuil is een kleinere zui geplaatst, waarin een komvormige uitholling is aangebracht. De grote zuil is 1 meter 57 hoog, 1 meter 33 breed en 1 meter 34 diep. De plaquette is 35 centimeter hoog, 28 centimeter breed en 1 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ANNE FRANKPLANTSOEN

TER NAGEDACHTENIS AAN
DE 304 JOODSE MANNEN, VROUWEN
EN KINDEREN UIT EINDHOVEN
DIE ZIJN VERVOLGD EN OMGEBRACHT
IN DE JAREN 1940-1945'.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bronnen
  • Gemeente Eindhoven;
  • Monumenten die tot denken en herdenken stemmen. 1944-1994: Eindhoven - 50 jaar bevrijd. Vrede, vrijheid, dankbaarheid. (Gemeente Eindhoven, 1994);
  • www.annefrank.nl.
Voor meer ifnormatie
Beeldenboek Eindhoven van Jenneke Lambert en Peter Thoben (Gemeente Eindhoven en Museum Kempenland, 2001).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief