Menu

Epe, 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid'

Artiest: Péta Vlieger i.s.m. met scholieren van de scholengemeenschap te Epe
Epe, 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid'

Geschiedenis


Het 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' in Epe herinnert aan de bevrijding van Epe en Vaassen in 1945. Daarnaast roept het monument op stil te staan bij huidige oorlogssituaties en vraagt het om gerechtigheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding. Bij de onthulling was de Canadese veteraan Roger Jean-Marie aanwezig. Hij was de eerste geallieerde soldaat die in 1945 Epe binnenreed op zijn motor.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Vrede en Gerechtigheid' in Epe is een bronzen bol waarop in reliëf afbeeldingen zijn aangebracht. Het monument is tevens een fontein en staat in een waterbassin.

Symboliek
De bronzen bol stelt de wereld voor. Ontwerpster Péta Vlieger maakte het monument in samenwerking met honderd scholieren van de scholengemeenschap in Epe. De scholieren maakten elk een afbeelding in was met het thema 'vrede en gerechtigheid', zoals bijvoorbeeld vredestekens en -duiven en de woorden 'freedom' en 'pax'. Vlieger plaatste vervolgens al deze afbeeldingen op de bol, die daarna in brons werd gegoten.

Overige info


Bron
Mevrouw Péta Vlieger.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief