Menu

Geldrop, Vrijheidsbeeld

Artiest: Will Sleegers-van de Putt
Geldrop, Vrijheidsbeeld

Geschiedenis


Het 'Vrijheidsbeeld' herinnert de inwoners van Geldrop (gemeente Geldrop-Mierlo) aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland.

De ontwerpster van het beeld, Will Sleegers-van de Putt, is de dochter van de voormalige burgemeester van Geldrop die tijdens bezettingsjaren is gedeporteerd en omgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1965 door burgemeester Van Lanschot.

Info


Vorm en materiaal
Het Vrijheidsbeeld in Geldrop (gemeente Geldrop-Mierlo) is uitgevoerd in brons. Een knielende mannenfiguur heft zijn rechterarm in de lucht, terwijl op zijn hand een vredesduif zit. Het beeld is geplaatst op een vierkant voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 80 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
In het voetstuk staan de jaartallen '1940-1945' gebeiteld.

Symboliek
Het beeld symboliseert de bevrijding: 'de gebonden figuur die mede door middel van zijn hand de vrede (uitgebeeld door de duif) nieuw leven geeft'. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Overige info


Bron
Gemeente Geldrop-Mierlo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief