Menu

Goirle, 'Indië-monument' (2)

Goirle, 'Indië-monument' (2)

Geschiedenis


Het 'Indië-monument' in Goirle is opgericht ter nagedachtenis aan de vier Nederlandse militairen uit Goirle die bij de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de vier gesneuvelde militairen luiden: Johannes C. Jansen, Petrus H. Vermeeren, Hendricus J. van de Ven en Cornelis A.J. Verhoeven.

Johannes Cornelis Jansen werd geboren op 24 mei 1925 in Goirle. De soldaat was ingedeeld bij het 1e Bataljon van het 8e Regiment Veldartillerie (1-8 RVA). Deze afdeling was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '45. Jansen sneuvelde op 8 september 1947 te Tasikmalaja en ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Petrus Hendrikus Vermeeren werd geboren op 10 juli 1926 in Geertruidenberg. De soldaat was ingedeeld bij het 1e Bataljon van het 3e Regiment Infanterie (1-3 RI). Hij sneuvelde op 27 november 1947 te Madjalenka en ligt begraven op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung.

HendricusJoannes van de Ven werd geboren op 9 mei 1925 in Goirle. De soldaat was ingedeeld bij het 3e Bataljon van het 5e Regiment Stoottroepen. Hij sneuvelde op 6 mei 1949 te Godean en ligt begraven op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Cornelis Adrianus Jacobus Verhoeven werd geboren op 25 februari 1929 in Goirle. De soldaat was ingedeeld bij de Stafcie. van het 424e Bataljon Infanterie (StCie 424 BI). Hij is verdronken op 6 september 1949 in Porsea en ligt begraven op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van het 4 Mei comité Goirle. Het is een soort replica van de plaquette die in het oude gemeentehuis 'De Vijf Bogen' te vinden is.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2010.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Goirle is een gedenksteen van zwart natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE ACHTERGEBLEVENEN IN INDIË

JOHANNES C. JANSEN
TASIK MALAJA 8-9-1947

PETRUS H. VERMEEREN
PARICIE 27-11-1947

HENDRICUS J. V D VEN
CODEAN 6-5-1949

CORNELIS A.J. VERHOEVEN
PORSEA 6-9-1949'.

Overige info


Locatie
Het monument staat op het R.K. kerkhof St. Jan aan de St. Jansstraat te Goirle. Naast de gedenksteen bevindt zich het 'Monument van de Onbekende Soldaat'.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief