Menu

Groningen, markering munitie-inslagen Stadhuis

Artiest: Henk Suurling
Groningen, markering munitie-inslagen Stadhuis

Info


Het monument 'markering munitieinslagen Stadhuis' in Groningen (gemeente Groningen) markeert de beschadigingen aan het Stadhuis die ontstonden bij gevechtshandelingen tussen de Canadese bevrijders en de Duitse bezetters tijdens de bevrijding van Groningen in april 194. Het gedenkteken is gemaakt van cortenstaal en volgt de vorm van het gebouw. De roestkleurige stalen plaat van 200 bij 40 centimeter bedekt exact één van de bouwstenen. Het stalen blad is echter onderbroken waar het gebouw beschadigd is. De onderbreking van het blad volgt de krommingen van de aantasting van de stenen ondergrond. De beschadiging strekt zich verticaal ruim twee meter over vijf stenen. Op de stalen plaat is in het lettertype van een schrijfmachine een tekst aangebracht:

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'DEZE BESCHADIGINGEN VAN HET STADHUIS ONTSTONDEN BIJ GEVECHTSHANDELINGEN TUSSEN DE CANADESE BEVRIJDERS EN DE DUITSE BEZETTERS TIJDENS DE BEVRIJDING VAN GRONINGEN IN APRIL 1945.'

Symboliek
Met de markering wilde de ontwerper Henk Suurling spelen met het spanningsveld tussen enkele paradoxale begrippen. Het spel tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid, leesbaarheid en onleesbaarheid, overleveren en vergankelijkheid, gevoeligheid en ongevoeligheid. Het weer, de stand van de zon en het vervagen van de tekst hebben invloed op de zichtbaarheid van de gehele markering en tekst. Van een afstand is zichtbaar dat er tekst is aangebracht maar het is niet leesbaar. Pas vanaf dichtbij wordt duidelijk wat er staat. De aantasting van het materiaal, met als gevolg de mindere leesbaarheid, is ingecalculeerd.

Wijziging
In 2012 is de tekst op de plaat met een penseel en zwarte hoogglansverf door de ontwerper verduidelijkt. Deze aanpassing werd gedaan omdat de de gemeente veel berichten kreeg over de slechte leesbaarheid.

Overige info


Locatie
De markering bevindt zich aan de achterzijde van het Stadhuis aan het Waagplein, Grote Markt.

Bron
Yolanda Veld. De verbeelding van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, Gedenksculptuur in Groningen. Blz 72-75.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief