Haaren, monument bij het gemeentehuis

Haaren, monument bij het gemeentehuis

Geschiedenis


Het monument bij het gemeentehuis herinnert de inwoners van Haaren aan de bevrijding van hun gemeente op 26 oktober 1944 door de Schotse Highland Division van het 2de Britse Leger. Hierbij zijn negen geallieerde militairen omgekomen.De namen van de negen slachtoffers luiden: H. Boijd, C.S. Collins, W. Cullen, C. Cutler, W. Dourall, W.D. Ellis, J. Faij, D.F. Stewart en C. Fough.Onthulling Het monument is onthuld op 28 januari 1945.

Info


Vorm en materiaal Het monument bij het gemeentehuis in Haaren is een in rode bakstenen gemetseld tableau van natuursteen. Het gedenkteken is 1 meter hoog en 1 meter breed.Tekst De tekst op de gedenksteen is zowel in het Nederlands als in het Engels. De tekst luidt:'DE INWONERS VAN HAAREN GEDENKEN DANKBAAR DEN DAG HUNNER BEVRIJDING 26 OCTOBER 1944 DOOR DE HIGHLAND DIVISIE VAN HET 2E BRITSCHE LEGER HIERBIJ GAVEN HUN LEVEN BOIJD H. 5TH BTH BLACK WATCH COLLINS C.S. 2ND BTN SEAFORTHS CULLEN W. R.A.C. CUTLER C. R.A.C. DOURALL W. 2ND BTN SEAFORTHS ELLIS W.D. 2ND BTN SEAFORTHS FAIJ J. L/SGT. R.A.C. STEWART D.F. 2ND BTN SEAFORTHS FOUGH C. 2ND BTN SEAFORTHS'.Wijziging Oorspronkelijk was het gedenkteken van hout. In 1946 is het vervangen door een natuurstenen plaat. Het tableau was aanvankelijk aangebracht in de muur van het gemeentehuis. Maar in 1998 is het oude gemeentehuis afgebroken en werd een nieuw gemeentehuis in gebruik genomen. Toen is ervoor gekozen het gedenkteken niet meer in te metselen, maar het achter het gemeentehuis te plaatsen.

Overige info


Locatie Het gedenkteken is geplaatst achter het gemeentehuis, gelegen aan de Driehoeven te Haaren. Bronnen
  • Gemeente Haaren;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatieHaaren in Oorlogstijd van R.J. Wols (Haaren, 1995). ISBN 90-802 895-1-5.
Menu