Hardenberg, 'Indiëmonument'
Artiest:Kees HuigenGeschiedenis
Het 'Indiëmonument' herinnert de inwoners van Hardenberg aan zes Nederlandse militairen uit Hardenberg die niet terugkeerden uit Indonesië. Met het Indiëmonument herdenken de inwoners van Hardenberg ook alle andere militairen die zijn omgekomen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië.
De Nederlandse regering besloot na de bevrijding van Nederland om Nederlandse troepen naar Indonesië te sturen om aldaar de orde te herstellen. Eerst werden Oorlogsvrijwilligers (OVW-ers) gestuurd en daarna, na een Grondwetswijziging, dienstplichtigen. De Politionele acties konden niet voorkomen dat Indonesië onafhankelijk werd. Onder grote internationale druk moest Nederland in december 1949 de soevereiniteit overdragen aan de Indonesische regering.
Oprichting
De oprichting van het Indiëmonument te Hardenberg was een initiatief van de heren Smid, Roelofs, Nieboer, Kerkdijk, Reinders, Timmerman en Geertman. Het geld voor het monument is bij elkaar gebracht door donateurs.
Onthulling
Het Indiëmonument te Hardenberg is onthuld op 1 mei 1998.
Info
Vorm en materiaal
Het 'Indiëmonument' in Hardenberg is een abstracte sculptuur van brons, geplaatst op een zwartmarmeren voetstuk. Op de sokkel is een embleem (een helm, zwaard en lauwertak) aangebracht. Het geheel is geplaatst op een fundament van zwarte veldkeien. Rechtsachter staat een zwart marmeren gedenksteen.
Tekst
De tekst op het Indiëmonument luidt:
'INDIË-MONUMENT 1945-1962
"NIET WEER!".
Symboliek
Het Indiëmonument beeldt de wereldzee uit met al haar golven. De tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde mannen uit Hardenberg bevoeren deze zee op weg naar het verre oosten.
Overige info
Locatie
Het 'Indiëmonument' staat aan de Vecht, op het Indiëplatsoen te Hardenberg, Overijssel.
Bronnen
- Stichting Indiëmonument Hardenberg;
- De rubriek 'Monumentaal' van het tijdschrift Checkpoint van april/mei 2003.