Menu

Harlingen, Brits ereveld

Artiest: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Harlingen, Brits ereveld

Geschiedenis


Het Brits ereveld herinnert de inwoners van Harlingen aan 67 geallieerde militairen van het Brits Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. De identiteit van 22 militairen is onbekend.

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Info


Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Harlingen herbergt de graven van 67 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Voor de graven staat het 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht. Het is een standaard kruis van de Commonwealth War Graves Commission van het type A1 (voor 40 tot 250 graven).

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven. Familieleden van de slachtoffers hebben de tekst op de grafstenen bepaald.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Overige info


Locatie
Het ereveld maakt deel uit van de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Begraafplaatslaan te Harlingen. Het ereveld bevindt zich aan de linkerkant van het hoofdpad, in het zuidwesterlijke deel van de begraafplaats.

Bronnen
  • Gemeente Harlingen;
  • De heer W.S. Wijnveld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief