Heerhugowaard, 'Vrouwen in het Verzet'

Artiest:Elly Baltus
Heerhugowaard, 'Vrouwen in het Verzet'

Geschiedenis


Het monument 'Vrouwen in het Verzet' in Heerhugowaard is opgericht ter nagedachtenis aan 21 verzetsvrouwen die in de concentratiekampen Ravensbrück en Auschwitz zijn omgekomen.

De namen van de 21 slachtoffers luiden:

Jaqueline Louise van der Aa, Johanna Antonia Maria Bartels-Striethorst, Elisabeth ten Boom, Reina Prinsen Geerligs, Henriëtte Augusta Haak-van Eek, Aleid Ingeborg van Hardenbroek, Anna Heringa-Jongbloed, Catherina Florentina Kuijken-van der Eynde, Helena Theodora Kuipers-Rietberg, Anna Clasina op 't Land, Jantina Christina Langerhorst, Geertruida van Lier, Rachel Neter-Montanhes, Juliana Wilhelmina van der Noorda, Henriëtte Henriquez Pimentel, Anna Louisa Salomons, Johanna Slagter-Dingsdag, Christina Maria Smoorenburg, Tilly de Vries en Maria Clasina Zegwaard-de Korte.

Onthulling
Het monument is onthuld op 9 december 1999 door burgemeester Vermeer en mevrouw Stien Spier (lid van het comité Vrouwen van Ravensbrück). In de nieuwe wijk (Zuidwijk/Huygenhoek) waar dit gedenkteken is geplaatst, zijn 21 straten naar de gesneuvelde verzetsvrouwen genoemd.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Vrouwen in het Verzet' in Heerhugowaard is een bronzen beeld van een staande vrouwenfiguur dat kracht en soberheid uitstraalt. De jurk van de vrouw is gemaakt van een oude deur van een deportatietrein, en ribkarton (gestreepte kampkleding). Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het beeld is 1 meter 85 hoog. Het voetstuk is 90 centimeter hoog en 90 centimeter breed.

Tekst
Op het voetstuk zijn een aantal regels uit het verzetsgedicht Het Lied der Achttien Doden van Jan Campert aangebracht:

'MAAR 'T HART DAT HET NIET LATEN KON
SCHUWT NIMMER HET GEVAAR
HET WEET HOE EENMAAL IN DIT LAND
DE VRIJHEID WERD GEËERD'.

Op de zijkanten van het voetstuk zijn de namen van 21 verzetsvrouwen aangebracht die in de concentratiekampen Ravensbrück en Auschwitz zijn omgekomen.

Symboliek
Op de jurk van de vrouwenfiguur staan de namen van verzetskranten gegraveerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel vrouwen meegeholpen bij het verspreiden van deze illegale blaadjes.

Overige info


Bronnen

Menu