Menu

Hilversum, monument in de International School 'Alberdingk Thijm'

Artiest: Lambert Simon
Hilversum, monument in de International School 'Alberdingk Thijm'

Geschiedenis


Het monument in de International School 'Alberdingk Thijm' te Hilversum is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien oud-leerlingen en een oud-docent van de toenmalige R.K. HBS 'In 't Gooi' die tijdens de bezettingsjaren en de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Hun namen zijn aangebracht op het monument.Een van de met dit monument herdachte slachtoffers was de in 1920 geboren oud-leerling Guus Born. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde hij als Engelandvaarder in het Amerikaanse opleidingskamp Lejeune, waar hij werd opgeleid tot marinier om te worden ingezet in de strijd in het voormalig Nederlands-Indië. Born werd uitgezonden naar het eiland Java. Op 12 februari 1946 moest hij met een gedeelte van zijn peloton een zuiveringsactie ondernemen in de kampong Krandji nabij Batavia. Samen met zijn ‘dardanel’ (oppasser) Paul van Leeuwen liep hij een eind voor zijn medesoldaten uit. Plotseling werden zij onder vuur genomen door een verdekt opgesteld machinegeweer. Een van de kogels trof zijn munitietas, die ontplofte. Guus Bron kwam hierbij om het leven.Onthulling Het monument is onthuld op 4 november 1946.

Info


Vorm en materiaal Het monument in de International School 'Alberdingk Thijm' te Hilversum is een muurschildering van mensenfiguren. Aan weerszijden van de figuren zijn de namen aangebracht van oud-leerlingen en een oud-leraar die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen.Symboliek De schildering verwijst op symbolische wijze naar de school en de Tweede Wereldoorlog. De centrale vrouwenfiguur op de schildering, de Alma Mater of Maagd Maria, symboliseert de school. Zij houdt de Spiegel de Wijsheid in haar hand. De jongensfiguur rechts van haar representeert een leerling, die de school verlaat. Hierboven draagt een vrouwenfiguur de Nederlandse vlag hoog boven haar hoofd, als toonbeeld van de strijd tegen de onderdrukker. Geheel rechts is de dood verbeeld. Aan de linkerzijde van de vrouwenfiguur staat een Nederlandse militair als symbool van de mannelijke jeugd en van het vaderland. Naast hem is een treurende vrouw weergegeven. Boven het schouwspel vliegt een feniks, een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de mythe om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel om vervolgens verjongd uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang, en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst.

Overige info


Locatie De muurschildering hangt in het centrale trappenhuis de International School 'Alberdingk Thijm', gelegen aan de Emmastraat te Hilversum. Bronnen
  • Gemeente Hilversum;
  • Caroline de Graaf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief