Menu

Hoog Soeren, bevrijdingsboom

Hoog Soeren, bevrijdingsboom

Geschiedenis


De bevrijdingsboom herinnert de inwoners van Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn) aan de bevrijding van hun dorp op 17 april 1945 door de Canadezen.

Hoog Soeren is de oorlog betrekkelijk goed doorgekomen. De geïsoleerde ligging en de aanwezigheid van omvangrijke, goed gecamoufleerde munitieopslagplaatsen hebben het dorp enigszins beschermd. In de winter van 1944/1945 werden veel mensen geronseld om in de depots te werken. Zo konden de beruchte razzia’s worden ontlopen. Hotel Oranjeoord was het Duitse hoofdkwartier van waaruit de munitietransporten werden geregeld. Op 16 april kregen de bewoners van Hoog Soeren opdracht het dorp te verlaten, omdat alle munitie zou worden opgeblazen. Door sabotage is er maar een klein deel opgeblazen en daardoor is de schade in het dorp beperkt gebleven tot gebroken ramen en weggeblazen dakpannen. Slachtoffers zijn er niet gevallen.

Op 17 april 1945 zijn Canadese troepen via Hoog Soeren in westelijke richting getrokken en hebben en passant dit dorp bevrijd. Van Duitse tegenstand was geen sprake meer. De ondersteunende Canadese artillerie ging op het open terrein naast het Jachthuis in stelling en in het dorp werd een commandopost ingericht.

Onthulling
In 1945 werd er een Amerikaanse eik als bevrijdingsboom geplant. Deze boom was afkomstig uit het achterpark van Paleis het Loo. Onder de eik werd een fles met daarin een document begraven. Wanneer de eik precies is geplant weten ook de Hoog Soerenaren die er bij zijn geweest zich niet te herinneren. Oproepen in de lokale krant in 1985 leverden niets op.

Op 2 mei 1989 is er op initiatief van mevrouw N. Coevoet-Teding van Berkhout een gedenkplaat aan het monument toegevoegd. Op initiatief van de Buurt- en Belangenvereniging Hoog Soeren is er toen ook een hek om de bevrijdingboom geplaatst. Pogingen om de fles terug te vinden die in 1945 bij de boom is begraven hebben nooit resultaat gehad.

Info


Vorm en materiaal
De bevrijdingsboom in Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn) is een Amerikaanse eik. Bij de boom is een gedenkplaatje aangebracht. Onder de eik is een fles met een document erin begraven.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'HOOG SOEREN
BEVRIJD DOOR
CANADEZEN
17 - 4 - 1945.'

Wijzigingen
Op 2 mei 1989 is er een hek om de bevrijdingsboom geplaatst. Op deze dag is ook de gedenkplaat aangebracht.

Overige info


Locatie
De bevrijdingsboom is geplaatst op de driesprong van zandwegen naast restaurant Het Jachthuis in Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn).

Bronnen
  • De heer Jelle Reitsma;
  • www.apeldoornendeoorlog.nl;
  • Apeldoorn ’40-’45 het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten van Jan Heerze en Jelle Reitsma. (Apeldoorn, 2006).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief