Menu

Hulshorst, verzetsmonument

Artiest: Dirk Verheij (ontwerp); Camille van Os (uitvoering)
Hulshorst, verzetsmonument

Geschiedenis


Het verzetsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
Jarenlang was er in Hulshorst een wens om een verzetsmonument op te richten. De heer Dirk Verheij, medewerker van de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Nunspeet, besloot de wens ter hand te nemen en ontwierp een gedenkteken. Hij zocht contact met kunstenares Camille van Os, die het ontwerp heeft uitgevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 2008 door burgemeester Dick van Hemmen en Wijnand Kooymans van de Buurtvereniging Hulshorst.

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) is een bronzen beeldengroep van drie mensenfiguren, met de ruggen tegen elkaar geplaatst. De drie figuren nemen ieder een andere positie in. De eerste heeft de armen over elkaar geslagen, de tweede heeft de borst naar voren gestoken en heft het hoofd op, de derde heeft afhangende schouders maar zijn vuisten gebald. De sculptuur is op een roestvrij stalen onderstel met inscriptie geplaatst.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TER HERINNERING AAN HEN DIE VIELEN
IN DE STRIJD OM DE VRIJHEID'.

Symboliek
De ontwerper, de heer Dirk Verheij, heeft met het gedenkteken de onverzettelijkheid, vechtlust en onderdrukte woede van de mens willen weergeven. Hij streefde naar een monument dat kracht uitstraalt naar de toekomst. De drie figuren symboliseren een drie-eenheid, die, doordat ze in een driehoek staan moeilijk te benaderen is. Ze zijn elkaar tot ruggesteun, een eenheid. De onverzettelijkheid wordt verbeeld door de figuur met de armen over elkaar heen geslagen. De figuur met het opgeheven hoofd en de borst naar voren straalt de vechtlust uit. De onderdrukte woede wordt verbeeld door de derde figuur, die ondanks zijn gelaten houding de vuisten gebald heeft. Ook heeft de ontwerper beweging in het monument willen brengen, iets dat aangeeft dat het thema nog altijd actueel is. Beeldend kunstenares Camille van Os heeft het ontwerp uitgevoerd.

Overige info


Bronnen
  • De heer Dirk Verweij;
  • De Weekkrant- Nunspeet Huis aan Huis van 6 mei 2008;
  • Zwolse Courant van 30 april 2008.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief