Menu

Koudum, grafmonument

Geschiedenis


Het grafmonument in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan Simon van der Veer en zijn vrouw Grietje Draaijer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven een joodse onderduiker in huis namen. Met het gedenkteken uit de familie Mok uit Israël haar dankbaarheid voor de geboden hulp.Tijdens de bezetting moest Philip Mok, een joodse vertegenwoordiger in textiel uit Leeuwarden, met zijn gezin (bestaande uit echtgenote Henriëtte Koster en hun 6-jarige zoon Nico) onderduiken. In mei 1943 ging Mok, die onder de valse naam Jan de Boer leefde, 'kwartier maken' bij de familie Van der Veer te Bakhuizen. De volgende dag keerde Mok opgetogen naar huis terug, omdat de familie zich bereid had verklaard het joodse gezin onderdak te verschaffen op hun boerderij aan de Wiel, nummer 168. De schok voor de heer Mok was enorm, toen hij vernam dat zijn gezin door de bezetter was opgehaald en op transport was gezet naar het doorgangskamp Westerbork. Moeder en kind stierven in het vernietigingskamp Auschwitz.Philip Mok keerde alleen terug naar Bakhuizen en verbleef op de boerderij tot de bevrijding. 'Omke', zoals de vier dochters van de familie Van der Veer hem noemden, hertrouwde in 1947 met Alida Jeanette van Weezel. Zij kregen een zoon, genaamd: Nico (naar zijn grootvader) Simon (naar Simon van der Veer) en Max (naar de broer van zijn moeder).Onthulling De gedenksteen is op het graf aangebracht na de dood van Grietje Draaijer.

Info


Vorm en materiaal Het grafmonument in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gedenksteen.Tekst De tekst op de steen luidt:'DEZE MENS REDDE MIJ HET LEVEN 1940 - 1945 "OMKE" UIT DANKBAARHEID PH. MOK EN ECHTGENOTE NICO SIMON MAX ISRAËL'.

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kerkhoflaan in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân).Bron Verzetsmuseum Friesland; www.verzetsmuseum.nl.Voor meer informatie Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief