Leiden, 'Indië-monument'

Artiest:Gerard Brouwer(beeldhouwer), Jan Kleingeld (grafisch ontwerp)
Leiden, 'Indië-monument'

Geschiedenis


Het 'Indië-monument' in Leiden is opgericht ter nagedachtenis aan 26 medeburgers die in het voormalig Nederlands Oost-Indië tussen 1947 en 1952 als militair zijn gesneuveld.

De namen van de 26 slachtoffers luiden:

G. L'Amie, J. Arkeveld, J. Ballego, J.D. v. Bemmel, J.J. de Boeg, H. Bosman, P. Brandt, P.J. Dickhof, J. Dool, J.J. Duffels, H. Flippo, L. v. Haastrecht, H.M. Hillenaar, A. Huisman, A. Ju, J.C. Kettenis, H.C. Klein, G. Kuijvenhoven, D. Monsfils, A.L. Nix, K. Robbers, P. v. Rooijen, J.W. Scheffer, A. Smits, J.J. Tegelaar en A. v.d. Zeeuw.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 oktober 1999 door de loco-burgemeester van Leiden, de heer Tj. van Rij, samen met mevrouw Huisman, de heer Scheffer en de heer Hillenaar, nabestaanden van de gesneuvelde militairen.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Leiden is een bronzen beeld van drie mannenfiguren op een rij met tussen hen in een lege plaats. Het beeld is geplaatst op een brede sokkel van donker natuursteen met daarop een tekst in reliëf en het Ereteken voor Orde en Vrede. Voor het beeld bevindt zich een plaquette met daarop een tekst in reliëf. Het beeld en de plaquette bevinden zich op een ondergrond van donker- en lichtgekleurde bakstenen. Het beeld is 80 centimeter hoog en weegt 50 kilo.

Teksten
De tekst op de sokkel luidt:

'EEN AFSCHEID ZONDER THUISKOMST
1945-1952'

De tekst op de plaquette luidt:

' TER HERINNERING AAN

G. L'AMIE, J. ARKEVELD, J. BALLEGO
J.D. v. BEMMEL, J.J. DE BOEG
H. BOSMAN, P. BRANDT, P.J. DICKHOF
J. DOOL, J.J. DUFFELS, H. FLIPPO
L. v. HAASTRECHT, H.M. HILLENAAR
A. HUISMAN, A. JU, J.C. KETTENIS
H.C. KLEIN, G. KUIJVENHOVEN
D. MONSFILS, A.L. NIX, K. ROBBERS
P. v. ROOIJEN, J.W. SCHEFFER, A. SMITS
J.J. TEGELAAR, A. vd ZEEUW

ALS NEDERLANDS MILITAIR
UIT LEIDEN VERTROKKEN
NAAR NEDERLANDS OOST-INDIË
ZIJ KEERDEN NIET WEER.'

Symboliek
De drie mannenfiguren staan symbool voor de 26 gesneuvelde inwoners. Volgens initiatiefnemer en Indiëveteraan Pieter Brouwer hoort op de lege plek de 'gesneuvelde kameraad die nooit meer terugkwam' te staan.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in het park 'De Put' aan de Morsstraat op het voormalige terrein van de Morspoort-kazerne. Van daaruit vertrokken de Leidse mannen naar de 'Oost'.

Bronnen

  • www.nieuwsbank.nl
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.
Menu