Menu

Londen, Nederlands ereveld Mill Hill

Artiest: Cor van Kralingen (beeld)
Londen, Nederlands ereveld Mill Hill

Geschiedenis


Het Nederlands ereveld in Londen (regio Groot-Londen) herinnert aan 439 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn omgekomen. De slachtoffers zijn militairen van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en opvarenden van de koopvaardij.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog heeft de Londense wijk Paddington het noordoostelijk gedeelte van de begraafplaats Paddington' ter grootte van 1 hectare overgedragen aan de Nederlandse Oorlogsgravenstichting om hier een erebegraafplaats in te richten voor de gesneuvelde Nederlanders.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd op 12 mei 1965 door Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, in aanwezigheid van de hertog van Gloucester.

Onderhoud
Het ereveld wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Info


Vorm en materiaal
Het Nederlands ereveld in Londen (regio Groot-Londen) herbergt het stoffelijk overschot van 254 Nederlanders. Bij elk graf is een uniforme zerk van witte Portland-steen geplaatst met in reliëf de Nederlandse Leeuw. Op twee gedenkstenen van witte natuursteen zijn de namen van 185 slachtoffers aangebracht die elders in het Verenigd Koninkrijk begraven liggen en om diverse redenen niet naar dit ereveld konden worden overgebracht.

Tevens staat op het ereveld een bronzen beeld van een achterovervallende, naakte mannenfiguur, 'De Vallende Man' geheten. Dit beeld is gemaakt door Cor van Kralingen. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van Franse kalksteen. Op het voetstuk is een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht. Het beeld is 2 meter hoog. Bij het ereveld is een informatiebord geplaatst.

Teksten
De tekst op de twee gedenkstenen luiden:

'IN MEMORIAM
BUITEN DIT EREVELD RUSTEN.'

Bij de ingang van het ereveld hangt een tweetalig informatiebord met in het Engels en Nederlands achtergrondinformatie over het ereveld en de daar begraven oorlogsslachtoffers.

Symboliek
'De Vallende Man' staat symbool voor allen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet om Nederland te bevrijden en daarbij zijn doodgeschoten, geëxecuteerd, vermoord of gestorven in een van de concentratiekampen. Het staat ook voor hen die omkwamen bij gevechten, ten gevolge van bombardementen of andere oorlogshandelingen.

Het beeld van Cor van Kralingen staat tevens op het militaire erehof op begraafplaats 'Crooswijk' in Rotterdam, op begraafplaats 'Essenhof' in Dordrecht en bij de Nederlandse oorlogsgraven op begraafplaats 'Duinhof' in IJmuiden. Ook bevindt het beeld zich op de Nederlandse erevelden in Engeland (Mill Hill), Noorwegen (Oslo), Frankrijk (Orry-la-Ville), Oostenrijk (Salzburg) en op de in Duitsland gelegen erevelden te Frankfurt am Main en Hannover.

Overige info


Locatie
Het ereveld is een onderdeel van 'Mill Hill Cemetery', gelegen aan Milespit Hill in de wijk Paddington te Londen (regio Groot-Londen). De begraafplaats is te bereiken met de ondergrondse: station Mill Hill East (Northern line).

Bronnen

Voor meer informatie

  • Namenlijst van de 185 Nederlandse slachtoffers die elders in het Verenigd Koninkrijk begraven liggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief