Lunteren, Herinneringsmonument bij de Keuenklep

Lunteren, Herinneringsmonument bij de Keuenklep

Geschiedenis


Dit monument herinnert de bewoners van Ede aan de wapendropping van de geallieerden in de nacht van 8 op 9 maart 1945. Tijdens en kort na de actie arresteerde de Duitse bezetter 20 personen. 2 van hen wisten te ontsnappen en 1 werd vrijgesproken. Na ter dood te zijn veroordeeld werden de overige 17 gevangenen overgebracht naar Kamp Amersfoort.1 van hen, zwaargewond door de verhoren die hij had moeten ondergaan, maakte een einde aan zijn leven. De andere 16 personen werden een aantal dagen later geëxecuteerd. Op 20 maart 1945 werden 10 van hen in op de Appelweg in Amersfoort door de bezetter gefusilleerd. Op dezelfde dag werden tegenover het gemeentehuis van Loosdrecht de overige 6 droppinggangers gefusilleerd, met nog 4 andere verzetsmensen.De namen van de slachtoffers luiden:Gerrit Boonzaijer, Lambertus van Elst, Cornelis Garritsen, Pieter R. de Geest, Derk van Gestel, Johannes Kelderman, Maarten H. Lugthart, Jan Mekking, Ferdinant Rombout, Petrus Jacobus Rombout, Folkert G. Roosjen, Peter Roseboom, Rijk Tigelaar, Barend Veenendaal, Elbert Veenendaal, Cornelis Verduijn, Hylke van Vliet.Oprichting Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Ben Verduijn.Onthulling Het monument werd op 3 september 2020 onthuld in aanwezigheid van burgemeester René Verhulst.

Info


Vorm en materiaal Het Herinneringsmonument bij de Keuenklep in Lunteren (gemeente Ede) bestaat uit een grote zwerfkei met daarin gegrafeerde tekst waaronder een gedicht van Ben Verduijn.Tekst De tekst op het monument luidt: 'DE FATALE WAPENDROPPING IN DE NACHT VAN 8 OP 9 MAART 1945. DIE UITEINDELIJK 17 VERZETSSTRIJDERS HET LEVEN KOSTTE.'DE KEUENKLEP' GEKERFD IN DE TIJD GEKERFD IN MIJN ZIEL DIE NAAM DIE HEN NAAR HIER DEED KOMEN. WACHTEND OP HET MANNA UIT DE HEMEL. VOOR DE VRIJHEID WAARVAN ZIJ ALLEN DROOMDEN.BEN VERDUIJN.'

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich aan de Immenweg te Lunteren (gemeente Ede) nabij het voormalige droppingsterrein ‘De Keuenklep’ en  ‘De Keuenklep’-bank’.Bronnen· ‘Fatale wapendropping Keuenklep 8/9 maart 1945’. Gemeentearchief Ede; · Dhr. Ben Verduijn; · Wikipedia ‘Mislukte wapendropping bij Lunteren op 8 maart 1945’; · Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940 – 1945.
Menu