Menu

Mariaheide, Bevrijdingsmonument

Mariaheide, Bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het monument herinnert de inwoners van Mariaheide aan de bevrijding in 1944.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Mariaheide (gemeente Meierijstad) bestaat uit een zuil met een gedenkbord. Op het bord is een foto van de bevrijding afgebeeld. Ook is er tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt: 
' GEACHTE PASSANT…

….OP SLECHTS ENKELE METERS ACHTER U TREKKEN OP DINSDAG 19 SEPTEMBER 1944 BRITSE TANKS VAN HET 30STE KORPS MARIAHEIDE BINNEN. OP WEG NAAR HET NOORDEN EN DAN NAAR HET RUHRGEBIED OM DE VIJAND OP ZIJN EIGEN GRONDGEBIED TE VERSLAAN. IEDEREEN LAAT ZIJN WERK IN DE STEEK. VIERT FEEST, GELOOFT DAT VIER JAAR VAN ANGST, WANTROUWEN EN SOBER LEVEN OP DEZE DAG VOORBIJ ZIJN. DE OORLOG ZOU VOOR KERSTMIS AFGELOPEN ZIJN. HET LIEP ANDERS… DE VIJAND ZOU DE PLANNEN VAN OPERATIE MARKET GARDEN TE VAAK DOORKRUISEN. ZO OOK BIJ MARIAHEIDE TER HOOGTE VAN HET DUIFHUIS. DE OPERATIE MISLUKTE. HET ZUIDEN VAN NEDERLAND WAS BEVRIJD, HET NOORDEN STOND NOG EEN ZWARE HONGERWINTER TE WACHTEN.  

4/4/14 AANGEBODEN ALS DANK EN HERINNERING AAN ONZE BEVRIJDERS, DE GEVALLENEN EN HEN DIE GELEDEN HEBBEN ONDER HET OORLOGSGEWELD 1940 – 1945.

WERKGROEP MARIAHEIDE 70 JAAR BEVRIJD, 4 MEI 2015.  

DE RUPSBAND AAN DE VOORZIJDE VAN DIT GEDENKTEKEN IS AFKOMSTIG VAN DE ENGELSE BREN CARRIER, DIE WERD UITGESCHAKELD TIJDENS EEN VERKENNINGSPATROUILLE NABIJ DUIFHUIS IN DE NACHT VAN 22 OP 23 SEPTEMBER 1944.  

WERKGROEP 44 – 14      (1944 – 2014) .'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich links naast het toegangspad naar de kerk aan de Pastoor van Haarenstraat 40 in Mariaheide (gemeente Meierijstad).

Bron
Dhr. Prudent Staal.

Meer informatie
www.mariaheidebevrijd.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief