Menu

Medemblik, oorlogsmonument

Artiest: Dhr. Benninga (ontwerper), F.J. Ruyter (gemeentearchitect), L. Vogelpoel (uitvoerder)
Medemblik, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Medemblik aan de ruim 700 Nederlandse soldaten die in de periode 1939-1940 zijn gesneuveld. Zij maakten deel uit van het mobilisatiegarnizoen (de 4e en 5e cie van het 11de depot-bataljon, 11 RI). Dit garnizoen was vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ondergebracht in Medemblik, onder andere in scholen, de St. Martinuskerk en een barakkenkamp aan de Westersingel.Oprichting Het monument is door een burgercomité aangeboden aan de gemeente, nadat geld was ingezameld onder de bevolking. De ontwerper van het monument, garnizoenscommandant 1e luitenant Benninga stond persoonlijk model voor de uit baksteen opgetrokken soldaat.Onthulling Het monument is onthuld op 24 augustus 1940 door burgemeester Peters. Na een toespraak van de burgemeester werd het 6e couplet van het Wilhelmus gezongen. Vooral de strofe 'den tyrannie verdrijven die mij mijn hert doorwondt' wekte de woede van de plaatselijke nationaal-socialisten op.

Info


Vorm en materiaal Het oorlogsmonument in Medemblik is een bakstenen beeld van een Nederlandse soldaat. Het beeld maakt deel uit van een pilaar. Onder de soldaat is een natuurstenen plaquette bevestigd.Tekst De tekst op de plaquette luidt:'TER HERINNERING AAN HET GARNIZOEN IN DE JAREN 1939 - 1940 EN ZIJN GEVALLENEN.'

Overige info


Locatie Het monument is geplaatst op de hoek Nieuwstraat/Breedstraat te Medemblik.Bronnen
  • Gemeente Medemblik;
  • Publicatie Het Medemblikker Scharrezootje;
  • Krantenartikel in het Noordhollands Dagblad van 24 april 2007;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Meer informatie Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief