Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery'

Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery'

Geschiedenis


'Jonkerbos War Cemetery' herinnert de inwoners van Nijmegen aan de 1.543 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Op de plaats waar nu het kerkhof 'Jonkerbos' is aangelegd, bereidde het 504de Para Infanterie Regiment van het Amerikaanse leger zich voor op de Waal-oversteek van 20 september 1944. Ongeveer 400 gesneuvelde militairen die op Jonkerbos herbegraven zijn, lagen aanvankelijk op het terrein van het nabijgelegen Pensionaat Jonkerbosch, dat na de bevrijding van Nijmegen als Brits veldhospitaal ('No. 10 British Central Clearing Station') dienst deed. Vanaf begin december 1944 werden gesneuvelden begraven op een terrein van het pensionaat. In het voorjaar van 1947 werd met het opgraven begonnen.

De gesneuvelde militairen hebben de volgende nationaliteiten:

Verenigd Koninkrijk: 1.385, waarvan 96 onbekend.
Canada: 88, waarvan 1 onbekend.
Australië: 34.
Nieuw-Zeeland: 21.
Polen: 6.
België: 5.
Nederland: 2.
Rusland: 1.
Niet geïdentificeerd: 2.

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Jonkerbos War Cemetery' in Nijmegen herbergt de graven van 1.543 militairen die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Voor de graven staat het 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland-natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht. Het is een standaard kruis van de Commonwealth War Graves Commission. De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven. Familieleden van de slachtoffers hebben de teksten op de grafstenen bepaald.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Overige info


Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • De heer Rob Essers;
  • De Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Aanvullende informatie
Een video-impressie van het Jonkerbos War Cemetery is hier te bekijken.

Menu