Nijmegen, monument op de R.K. begraafplaats

Nijmegen, monument op de R.K. begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de R.K. begraafplaats in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan dertig oorlogsslachtoffers (acht religieuzen en 22 kinderen) die zijn omgekomen toen op 22 februari 1944 het klooster 'St.-Louis' van de zusters van J.M.J. aan de Burchstraat werd getroffen door een bom.

In februari 1944 werd tijdens de 'Big Week' getracht de vliegtuigindustrie van de bezetter te vernietigen. Bij vergissing werd op de derde dag van de operatie (22 februari) het stadshart van Nijmegen door Amerikaanse bommenwerpers verwoest door 144 brisantbommen en circa 150 splinterbommen. Het aantal slachtoffers is nooit exact vastgesteld, doordat de schade enorm was (1.300 huizen werden verwoest), een deel van de lichamen onherkenbaar was en veel slachtoffers van buiten de stad waren gekomen. Meer dan 500 slachtoffers (van de in totaal ruim 800) zijn op 26 februari 1944 tegelijk begraven op de Algemene begraafplaats aan de Graafseweg. Sommigen zijn later herbegraven.

Meer informatie over de dertig slachtoffers bij het klooster vindt u hier

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats in Nijmegen is een kapel, bekroond met een kruis. Op de kapel zijn twee wit natuurstenen plaquettes aangebracht.

Tekst
Op de plaquettes zijn de datum '22 FEBR. 1944' en de namen en geboortedata van dertig oorlogsslachtoffers aangebracht.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats, gelegen aan de Daalseweg in Nijmegen.

Bronnen

Menu