Menu

Noordwijk, 'Indië-monument'

Noordwijk, 'Indië-monument'

Geschiedenis


Het 'Indië-monument' in Noordwijk is opgericht ter nagedachtenis aan vier Noordwijkse militairen die tijdens de politionele acties (1945-1949) in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Jan M.A. Doove, Leen Hellenberg, Jan M.A. Mourits en Jaap J. Raaphorst.

Jan Doove (4-7-RI) sneuvelde op 6 december 1947 tijdens een patrouille bij Moearu Koenan, Palembang. Hier werd hij gevangen genomen en gedood.

Leen Hellenberg (KNIL XIII) sneuvelde op 16 september 1946 in Toebang Mandjul op Borneo. Hij werd door een sluipschutter getroffen.

Jan Mourits (17 AAT) is omgekomen op 4 januari 1949. Zijn auto, die onderdeel uitmaakte van een konvooi in Madiun, reed op een trekbom.

Jaap Raaphorst (5-5-RI) moest op 10 april 1949 tijdens een patrouille in Karanplosie achtergelaten worden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 oktober 2001 door burgemeester Drs. J.W. van der Sluis samen met mevrouw Hellenberg-den Hollander en mevrouw Hazenoot-Raaphorst, nabestaanden van de slachtoffers.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Noordwijk is een natuurstenen gedenksteen.

Teksten
De tekst op de bovenzijde van de steen luidt:

'L. HELLENBERG
J.M.A. DOOVE
J.M.A. MOURITS
J.J. RAAPHORST.'

De tekst op de voorzijde van de steen luidt:

'VOOR HERSTEL VAN
ORDE EN VREDE
NAAR
NEDERLANDS-INDIË
GEZONDEN
IN INDONESIË GEBLEVEN
1945-1950.'

Wijziging
De oorspronkelijke tekst op het monument, 'VOOR ORDE EN VREDE', is later gewijzigd in de tekst 'VOOR HERSTEL VAN ORDE EN VREDE, NAAR NEDERLANDS-INDIË GEZONDEN, IN INDONESIË GEBLEVEN 1945-1950'.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Rembrandtweg/ Oude Zeeweg te Noordwijk. Naast dit monument staat een ander oorlogsmonument.

Bronnen
  • Gemeente Noordwijk;
  • Zeekant van 3 oktober 2001;
  • Witte Weekblad van 27 juni 2001;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief