Menu

Norg, verzetsmonument Bonhagen

Artiest: P.J.T. Freeve
Norg, verzetsmonument Bonhagen

Geschiedenis


Het verzetsmonument in Norg (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan tien verzetsmannen die hier op 8 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

H. Bennink, W.J. Berg, A. Bosscher, H. Van Dijk, H.P. De Jong, J. Stoffels, J.J. De Vries, W.C. Wardenaar, R. Zwerver en M. Zwerver.

Op 8 april 1945, kort voor de bevrijding van Drenthe, fusilleerde de bezetter op deze plaats tien verzetsstrijders. Zij zaten gevangen in de stad Groningen. Ook bij Oosterduinen (Norg) zijn op die dag 8 verzetsmensen gefusilleerd die in Groningen gevangenzaten. Bij Norg is een overeenkomstig monument geplaatst. Ook op andere plaatsen in Drenthe zijn kort voor de bevrijding groepen verzetsstrijders gefusilleerd.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van nabestaanden van de slachtoffers. De gemeente Norg plaatste het monument. De nabestaanden dragen zorg voor het onderhoud.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985.

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Norg (gemeente Noordenveld) is een zwerfkei, waarop een plaquette is aangebracht. De steen is geplaatst op een cirkelvormig muurtje van bakstenen. De cirkel heeft een opening. De diameter van het monument is binnenwerks ongeveer 2 m en de muur is ongeveer 50 cm dik. De opening in de muur is 40 cm breed. De kei is 1,50 m bij 1 m.

Symboliek
De open cirkel symboliseert het doorbroken leven.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'8 APRIL 1945

ER IS EEN WETEN VAN ELKAAR
DAT TIJD EN AFSTAND OVERWINT
IDA GERHARDT

H. BENNINK 22 JAAR
W.J. BERG 46 JAAR
A. BOSSCHER 39 JAAR
H. VAN DIJK 46 JAAR
H.P. DE JONG 40 JAAR
J. STOFFELS 26 JAAR
J.J. DE VRIES 54 JAAR
W.C. WARDENAAR 24 JAAR.
R. ZWERVER 26 JAAR
M. ZWERVER 22 JAAR.'

Symboliek
De opening in de cirkel symboliseert het gebroken leven van de gefusilleerde verzetsstrijders.

Wijziging
Op 8 april 2015 is de gedenkplaat met toestemming van de kunstenaar vervangen door een nieuwe plaat. Op deze plaats staat de juiste leeftijd van de heer Bosscher vermeld. 

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst langs het zandpad aan de Oude Asserweg (Bonhagen) in Norg (gemeente Noorderveld). De fusilladeplaats ligt een eindje van het zandpad af.

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe(uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • De heer J. Boon.

Voor meer informatie
Monument voor gisteren, vandaag en morgen. De jaren '40-'45 in de gemeente Norg (Assen 1995)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief