Menu

Nunspeet, monument voor een Britse piloot

Nunspeet, monument voor een Britse piloot

Geschiedenis


Het monument voor een Britse piloot herinnert aan de crash van F/Lt Archibald Angus McIntyre op een akker aan de Kienschulpenweg inNunspeet.

Op woensdagmiddag 28 februari 1945 om kwart over twee ’s middags stortte een Engelse jager neer op een akker aan de Kienschulpenweg. Die akker is er niet meer. Er staan nu huizen, vanaf het paaltje gezien aan de overkant van de weg. In een dagboek, dat de Nunspeter Kees van der Hoef in die tijd bijhield, schreef hij op: “Afweer in actie. Een vliegtuig kwam op de 2e Zoom terecht. 1 dode.

Het was die dag druk in de lucht. 873 RAF-jagers en jachtbommenwerpers voerden gewapende verkenningen uit. Heel wat spoorlijnen, locomotieven en vrachtauto’s werden vernield. Elf vliegtuigen keerden niet terug. Er gingen drie Tempests verloren: het toestel van McIntyre en twee andere toestellen die in Duitsland terecht kwamen. De commandant van de Nunspeetse politie, hoofdwachtmeester Karst Doeven, noteerde in het procesverbaal: “Het vliegtuig brandde geheel uit. De piloot was ten gevolge van de val gedood en lag naast het vliegtuig. Naar mijn mening is het vliegtuig aangeschoten door het afweergeschut in Nunspeet. Behalve de dood van de piloot deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. Schade aan in de nabijheid staande huizen is niet ontstaan.”

De piloot was Flight Lieutenant Archibald Angus McIntyre. Op een rood rubber plaatje stond C.E. 123214 R.A.F. (V.R.). Hij had negen pasfoto’s en een foto van een meisje bij zich. De foto’s waren gedeeltelijk verbrand en werden op 9 maart 1945 opgestuurd naar het Rode Kruis. McIntyre was 22 jaar oud, geboren op 27 oktober 1922 in Quetta in India en een zoon van Archibald Norman en Stella Mary McIntyre uit Littlehampton in Sussex. Als piloot nam hij vanuit Australië deel aan operaties tegen Japan. In 1943 keerde hij terug naar Engeland en voerder missies uit in Frankrijk. Op 18 november 1944 werd hij Flight Lieutenant.

McIntyre werd op zaterdag 3 maart 1945 in Nunspeet begraven als laatste in de rij van Engelse graven die nu nog te zien zijn.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor een Amerikaanse piloot te Nunspeet (gemeente Nunspeet) bestaat uit een houten paaltje met daarop een plaquette met informatie.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

OORLOGSHERINNERING

KIENSCHULPEN, NUNSPEET OP 28 FEBRUARI 1945 VLIEGT DE HAWKER TEMPEST, GEVECHTSVLIEGTUIG, UIT LITTLEHAMPTON (ENGELAND) BOVEN NUNSPEET.
GERAAKT DOOR LUCHTAFWEERGESCHUT STORT HET TOESTEL NEER OP DEZE PLAATS.

BEMANNING

F/LT ARCHIBALD A. MCINTYRE 21 J RAF OVERLEDEN

F/LT ARCHIBALD A. MCINTYRE IS BEGRAVEN OP DE ALGEMENE BEGRAAFPLAATS NUNSPEET-OOST.

Overige info


Locatie
De crashplaats van een Britse piloot ligt aan de Kienschulpenweg te Nunspeet (gemeente Nunspeet).

Bron
Streekarchivariaat gemeente Nunspeet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief