Oisterwijk, monument voor de gebroeders Schut
Artiest:Jan Meynard van Emst
Geschiedenis
Het monument voor de gebroeders Schut herinnert de inwoners van Oisterwijk aan deze twee verzetsmensen die op 6 en 7 oktober 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.
De broers Hein en Bernard Schut waren tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Ze hielden onder andere zeven Duitsers gevangen en boden een schuilplaats aan evacués. Toen de bezetter hier in 1944 achter kwam, zijn de twee broers opgepakt. Ze werden gedwongen hun eigen graf te graven in het bos van Oisterwijk, bij de brandtoren. Bernard Schut is op 6 oktober 1944 gefusilleerd. Zijn broer Hein wachtte de volgende dag hetzelfde lot.
Oprichting
De oprichting was een initiatief van Theo Schut, de oudste zoon van Bernard Schut.
Onthulling
Het monument is onthuld in 1989.
Info
Vorm en materiaal
Het monument voor de gebroeders Schut in Oisterwijk is een bronzen beeldengroep van een moeder met haar drie kinderen. De vrouwenfiguur legt haar vleugelvormige arm om een van de kinderen. De beelden zijn geplaatst op een bakstenen sokkel.
Tekst
De tekst op de sokkel luidt:
'BERNARD EN HEIN SCHUT + 6 EN 7 OKTOBER 1944,
WIJ HERDENKEN HEN, DIE IN HET VERZET HET LEVEN LIETEN.'
Symboliek
De ontwerper van het monument, Jan Meynard van Emst, heeft de weduwe Schut met haar kinderen willen weergeven.
Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk aan de Oude Grintweg in Oirschot. In 1998 is het verplaatst naar het Bevrijdingsplein in de wijk Pannenschuur in Oisterwijk. In 2010 werd het nogmaals verplaatst, maar bleef op hetzelfde plein.
Overige info
Locatie
Het monument is geplaatst op het Bevrijdingsplein in de wijk Pannenschuur in Oisterwijk.
Bron
Gemeente Oisterwijk.