Menu

Onstwedde, oorlogsmonument

Artiest: Firma J. Kalk en Zn.
Onstwedde, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Onstwedde (gemeente Stadskanaal) is opgericht ter nagedachtenis aan 20 medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Tevens herinnert het aan 2 Britse militairen die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld en begraven zijn in Onstwedde.De namen van de 20 omgekomen medeburgers luiden:Harmannus Haan, Jan Hidding, Jacob Korsse, Jan Lukens, Herbert Menkel, Karl Menkel, Carolina Meijer-van den Berg, Jakob Meijer, Mozes Meijer, Salomon Meijer, Samuel Meijer, Schoontje Meijer, Simon Meijer, Carolina Meijer-Jacobson, Roelf Nomden, Johannes Tipker, Geert Vos, Harm Wessels en Jan Wever.De namen van de twee omgekomen Britse militairen luiden:Victor Gordon Brown en David A. Sparrow.Op het monument staat de leeftijd van Carolina Meijer-Jacobson anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.Oprichting Het monument is een uit 1985 daterend initiatief van Henk Haan, de verzetsman uit Vosseberg, broer van Harmannus. Op 4 mei 1988 vond de dodenherdenking voor het eerst bij het monument op de Lougbrink plaats.Onthulling Het monument is onthuld in 1988.

Info


Vorm en materiaal Het oorlogsmonument in Onstwedde (gemeente Stadskanaal) bestaat uit een hardstenen tegel en een natuurstenen gedenksteen in een omlijstingsplateau van veldkeien. Op de tegel is in reliëf een kruisteken aangebracht. Het monument is 1 meter 40 hoog, 1 meter breed en 14 centimeter diep. Naast het gedenkteken is een kunststof gedenkplaat geplaatst in een frame van metaal.Teksten De tekst op de gedenksteen luidt:'NOOIT MEER 1940 - 1945'.De tekst op de tegel luidt:'MISSCHIEN IS ER HOOP'.Op de tegel staat ook een Hebreeuwse versie van deze tekst.De tekst op de gedenkplaat luidt:'1940-1945: "NOOIT MEER"DORPSGENOTEN DIE HUN LEVEN LIETEN: HERMANNUS HAAN - 31 JR JAN HIDDING AZN. - 22 JR JACOB KORSSE - 28 JR JAN LUKENS AZM. ROELF NOMDEN - 21 JR JOHANNES TIPKER - 25 JR GEERT VOS - 21 JR HARM WESSELS - 25 JR JAN WEVER - 31 JRCAROLINA MEIJER-JACOBSON - 64 JR JACOB MEIJER - 77 JR MOZES MEIJER - 31 JR SALOMON MEIJER - 65 JR SAMUEL MEIJER - 85 JR SCHOONTJE MEIJER - 68 JR SIMON MEIJER - 33 JR CAROLINA MEIJER-VAN DEN BERG - 53 JR HERBERT MENKEL - 22JR KARL MENKEL - 58 JRGEALLIEERDE STRIJDERS DIE IN ONSTWEDDE BEGRAVEN ZIJN: VICTOR GORDON BROWN (G.B.) - 22 JR DAVID A. SPARROW (G.B.) - 21 JR"MISSCHIEN IS ER HOOP...".'Symboliek Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. Wijzigingen De gedenkplaat met namen is in 1997 aan het monument toegevoegd.Digitaal Joods Monument Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bronnen
  • Gemeente Stadskanaal;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6;
  • Dhr. M.H.Haan.
Meer informatie Er zijn 13 filmpjes gemaakt over de oorlog in Ontswedde. bekijk ze hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief