Oudenbosch, oorlogsmonument

Oudenbosch, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het monument in Oudenbosch (Halderberge) is ter nagedachtenis aan de uit Oudenbosch afkomstige militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld en militairen die in Nederlands-Indië en Nieuw Guinea zijn omgekomen.

De namen die op de steen staan zijn:

P. van de Lindeloof, A. Mouwen, J. Willemse en A. Terloo.

Zij waren vier soldaten afkomstig uit Oudenbosche die tussen 1947 en 1949 in Nederlands-Indië zijn omgekomen. Ze waren allen 23 jaar oud. Ze liggen begraven op verschillende erevelden op Java.

Korporaal Piet van de Lindeloof uit Oudenbosch was met een patrouille van elf man in een hinderlaag gelopen. Hij is daarbij dodelijk getroffen. De Oudenbosschenaar heeft postuum het bronzen kruis ontvangen.

Initiatiefnemer Piet Welten, lid van de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers (VOMI), heeft drie jaar op het hoofdkwartier in Nederlands-Indië gezeten, maar nooit aan het front. Hij ontving daar doormiddel van morse de namen van soldaten die waren overleden, verminkt of gewond. Jaren kwamen de herinneringen hieraan naar boven en kwam er een behoefte om deze mensen te herdenken.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in Oudenbosch (Halderberge) bestaat uit twee liggende plaquettes van natuursteen met daarachter een gemetseld muurtje met daarop een natuurstenen kruis.

Wijzing en restauratie
In 2009 is het monument opgeknapt en uitgebreid. Op 28 april 2009 is het monument opnieuw officieel onthuld door burgemeester Osterloh. De heer Welten van de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers (VOMI) West-Brabant had de gemeente verzocht om het monument op te knappen. Zo ontbraken er enkele letters op het monument, moesten er namen worden toegevoegd en deze worden voorzien van de erevelden of begraafplaatsen waar deze personen begraven zijn. Met het onthullen van een nieuwe plaquette zijn vier gesneuvelde Indiëgangers symbolisch en in naam teruggekeerd in hun woonplaats Oudenbosch.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op het kerkkof aan de Sint Bernaertsstraat te Oudenbosch.

Bron
BN/De stem op 28 april 2009.

Menu