Menu

Pey, 'Short Stirling-monument'

Pey, 'Short Stirling-monument'

Geschiedenis


Het monument in Pey (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan de crash van een Short Stirling bommenwerper van de Royal Air Force op 10 september 1942. Bij de crash kwamen acht geallieerde militairen om het leven.

De namen van de acht militairen luiden: Leslie R. Barr, Eric H. Cook, Irwin D. Fountain, Philip G. Freberg, John Greenwood, Maurice S. Pepper, Peter B.P. Price, Ernest R.M. Runnacles.

In Pey is tevens een hoofdmonument geplaatst voor de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die in 1940-1945 in de gemeente Echt-Susteren zijn neergestort. Op elke crashplaatst is een klein gedenkteken geplaatst, waarvan dit monument er een is. In totaal zijn er zes kleine gedenktekens geplaatst.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Short Stirling-monument' in Pey (gemeente Echt-Susteren) is roestvrijstalen plaquette die is aangebracht op een houten paal. Boven op de paal is een 'V'-teken bevestigd. Het monument is circa 1 meter hoog, 25 centimeter breed en 25 centimeter lang.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'SHORT STIRLING 10-9-1942

LESLIE R. BARR
ERNEST R.M. RUNNACLES
IRWIN D. FOUNTAIN
JOHN GREENWOOD
MAURICE S. PEPPER
PETER B.P. PRICE
ERIC H. COOK
PHILIP G. FREBERG'.

Symboliek
De letter V van roestvrijstaal is het symbool voor Victory, de leus van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Het staat ook voor de V van Vrijheid, die met veel offers gepaard ging. De gebogen vorm symboliseert het verloop van de vrijheid, de stijgende lijn verwijst naar de toekomst.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan Bos en Broek in Pey (gemeente Echt-Susteren).

Bron
Stichting “Op Vleugels der Vrijheid” gemeente Echt-Susteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief