Pijnacker, oorlogsmonument

Artiest:A.M.Bruggeman
Pijnacker, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) is opgericht ter nagedachtenis aan vier inwoners uit de gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

D. van Erven, A. Hazeu, S.J. van Thiel en A. van der Vorm.

Een gedenkplaat herinnert aan deze vier militairen die zijn omgekomen tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht omdat er behoefte was aan een gedenkplaats voor deze personen en de oorlog in het algemeen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door de heer H. Sietsma. In 1997, toen een deel van het stadhuis werd afgebroken, is het gedenkteken verplaatst naar de andere zijde van het stadhuis (het hoofdgebouw) aan het Emmapark, tegenover het Postkantoor. Tijdens deze verhuizing is tevens een plaquette aan het monument toegevoegd. Deze is onthuld op 20 september 1997 door burgemeester Drs. J. de Prieëlle en mevrouw van der Heul – van ’t Woudt, nabestaande van een van de slachtoffers.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) is een uit rode baksteen opgetrokken gedenkmuur met aan de bovenzijde een band van witte natuursteen. Op de muur is een wit natuurstenen reliëf en een plaquette aangebracht. Op het reliëf is een mannenfiguur te zien, die neervalt. Het geheel is 1 meter 50 hoog, 3 meter 20 breed en 1 meter 20 diep.

Tekst

De tekst op het gedenkteken luidt:

'IK BEN PAS IN WAARHEID VRIJ
ALS ALLE ANDEREN VRIJ ZIJN'.

Symboliek
Met de vallende figuur heeft ontwerper A.M. Bruggeman de mensen willen weergeven die hun leven gegeven hebben. Daarnaast heeft de ontwerper het monument aan de omgeving aangepast en zodoende bijvoorbeeld de lijnen uit het Raadhuis erin laten terugkomen.

Wijziging
In 1997 is een plaquette aan het monument toegevoegd, ter nagedachtenis aan vier in het voormalige Nederlands-Indië omgekomen militairen. Het gedenkteken is toen ook verplaatst naar de andere zijde van het stadhuis (het hoofdgebouw) aan het Emmapark, tegenover het Postkantoor.
In april 2009 wordt het monument voor een vierde maal verplaatst en staat het voor de Dodenherdenking van 2009 in het Emmapark. Hiervoor stond het monument op het Raadhuisplein en werd het in september in het vorige jaar nog een paar meter opgeschoven vanwege de uitbouw van het voormalige raadhuis. Hierdoor kwam het beeld in de verdrukking en volgens betrokkenen niet meer tot zijn recht. Dit rechtvaardigde een nieuwe verhuizing naar het Emmapark.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in het Emmapark te Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp).

Bronnen

  • Gemeente Pijnacker-Nootdorp;
  • De heer W.G.H. Tas;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.
Menu