Menu

Putten, plaquette in het NS-station

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Putten, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Putten is aangebracht ter nagedachtenis aan vier personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van vier slachtoffers luiden:

M. Geurst, P. Hendriksen, B. van Loenen en H. Versteeg.

M. Geurts en H. Versteeg werden tijdens de grote razzia van Putten opgepakt en op 11 oktober 1944 naar Duitsland getransporteerd. Geurts overleed op 9 januari 1945 te Husum. Versteeg overleed op 8 februari 1945 en ligt begraven op het Lagerfriedhof Versen.

P. Hendriksen werd gelijktijdig met B. van Loenen gedood bij een aanslag op de spoorlijn tussen Nijkerk en Putten in de nacht van 8 op 9 september 1944.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 10 december 1947.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Putten is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
M. GEURTS
P. HENDRIKSEN
B. VAN LOENEN
H. VERSTEEG'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat hangt in de hal van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Putten.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Spoor- en Tramwegen 1946, blz. 408;
  • Spoor- en Tramwegen, 28 maart 1946;
  • Spoor- en Tramwegen 1947, blz. 146;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief