Menu

Ravenstein, 'Vergeten vliegveld bij Keent'

Artiest: Albert Sanders
Ravenstein, 'Vergeten vliegveld bij Keent'

Geschiedenis


Het monument 'Vergeten vliegveld bij Keent' herinnert de inwoners van Ravenstein (gemeente Oss) aan airstrip Keent B-82 Grave, die in september 1944 een belangrijke rol speelde in de aanvoer van oorlogsmaterieel voor de zogenaamde Corridor (van het Albertskanaal in België naar de frontstad Nijmegen).

Op 26 september 1944 vlogen in het kader van operatie Market Garden in een tijdsbestek van drie uren 209 onbewapende Amerikaanse DC-3 transporttoestellen aan, landden en stegen weer op van het minuscule vliegveldje. Bovendien fungeerde de airstrip tot ver in oktober van dat jaar als strategische basis voor acht gevechtssquadrons van de RAF, die het grensgebied van Venlo tot Arnhem moesten afgrendelen. De airstrip Keent B-82 Grave was in dit geallieerde offensief de verst vooruitgeschoven tactische basis en als zodanig uniek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 door de heer Manders.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Vergeten vliegveld bij Keent' in Ravenstein (gemeente Oss) is een abstracte sculptuur, geplaatst op een driekantig voetstuk. Op een roestvrijstalen spiraal zijn vliegtuigen en vleugels van brons bevestigd.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'OP 26 SEPTEMBER 1944 WERD HIER,
MET DE GROOTSTE LUCHTTREIN
OOIT NAAR EEN FRONTLIJN GEDIRIGEERD,
EEN GEWAAGDE HOEVEELHEID OORLOGSMATERIEEL
IN RECORDTIJD DOOR DE AMERIKANEN INGEVLOGEN
VOOR 'HELL'S HIGHWAY'.
VOOR BRITTEN EN CANADEZEN
BLEEF HET TOT HET DRASSIGE EINDE
VAN DIE HERFST
'A HOT SPOT'.'

Symboliek
'Het beeld van een honderden meters hoge kurkentrekker van aanvliegende en opstijgende toestellen is door kunstenaar Albert Sanders plastisch vormgegeven in een roestvrijstalen kurketrekkerachtige constructie die naar de hemel reikt vanaf een driekantige sokkel, waarbij bronzen vleugeltjes in de hemelwaartse constructie de landende en opstijgende vliegtuigen verbeelden.'

Overige info


Bronnen

  • Voormalige gemeente Ravenstein;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Voor meer informatie
Het vergeten vliegveld Keent-/Airstrip B-82 Grave, Wim Boeijen (1994).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief