Renswoude, Halifax-monument

Renswoude, Halifax-monument

Geschiedenis


Het Halifax-monument in Renswoude (gemeente Renswoude) herinnert aan de crash van de Halifax-bommerwerper W7930 EY-W van het 78e Squadon van de Britse luchtmacht in de nacht van 22 op 23 juni 1943. Hierbij kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven. De namen van deze slachtoffers zijn:
     
Walter A. Anderson
Thomas Hylton Bell     
Charles Phillip Johns
Lesie David Lingwood 
Ernest Arthur Tipler 
Douglas Eric Tuddenham
James Ernest Woodward

Oprichting
Het Halifax-monument is opgericht op inititiatief van Historische Vereniging Oud Renswoude en Werkgroep Halifax monument Renswoude.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 juni 2013, zeventig jaar na de crash. Tijdens de onthulling waren locoburgemeester Didi Dorrestijn en leden van Historische Vereniging Oud Renswoude aanwezig. Ook was het 87e Squadron van de Britse luchtmacht voor de gelegenheid aanwezig met een Agusta Westland Merlin HC 3 legerhelikopter. Deze maakte een landing bij het monument. Naast de Britse luchtmacht was ook de Koninklijke Nederlandse luchtmacht vertegenwoordigt door Majoor Quax.

Voorafgaand aan de onthulling hield locoburgemeester Dorrestijn een toespraak. Ook Jan Stutvoet, één van de initiatiefnemers, hield een toespraak. Hierbij ging hij in op de actuele betekenis van het monument en de nasleep van het ongeluk zoals het incident dat plaatsvond toen drie jongens het vliegtuig aan het doorzoeken waren en er een granaat ontplofte. Ook de voorzitter van Historische Vereniging Oud Renswoude Dikkie van de Brandhof hield een korte toespraak. Bert van Beek lichtte vervolgens de geschiedenis waar het monument naar verwijst toe.

Het monument werd onthuld door de Engelse mevrouw Joan Munns, haar dochter en leden van de familie Vlastuin. Het monument was bedekt met een door mevrouw Munn zelf meegebracht wit tafellaken dat bij de onthulling van het monument werd verwijderd. De plechtigheid werd muzikaal ondersteund door harmonievereniging 'Ons Genoegen'. Naast mevrouw Munns waren er ook nog andere familieleden bij de onthulling aanwezig zoals haar man Barry, haar kinderen Neil, Elaine en Kevin en haar nicht. Er werden kransen bij het monument gelegd door Kapitein Rawson van de RAF en Majoor Quax. Zowel het Engelse als het Nederlands volkslied werden gespeeld. De familie Munn plaatste ook bloemstukken bij het monument. Verder voerde een klassieke Engelse militaire trainer, de David Havilard Chipmunk een zogenaamde fly-by uit. Na afloop van de plechtigheid vertrok de helikopter van de RAF en werd er door de aanwezige gasten nagepraat.

Een fotoverslag van de onthulling is hier te bekijken.

Info


Vorm en materiaal
Het Halifax-monument in Renswoude (gemeente Renswoude) bestaat uit een grote kei met daarop een wit  figuur van natuursteen dat een Halifax-bommenwerper afbeeld. Daaronder is een plaquette van donker natuursteen bevestigd. Op deze plaquette staat aan de linkerzijde het embleem van de Britse luchtmacht en aan de rechterzijde het embleem van het 78e Squadron waarvan dit vliegtuig deel uitmaakte. Daarnaast is er op de plaquette een tekst te lezen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'IN EERVOLLE HERINNERING
23 JUNI 1943

FT./SGT. ERNEST ARTHUR TIPLER   24 JAAR  VLIEGER
SGT. LESLIE DAVID LINGWOOD       21 JAAR  BOORDWERGTUIGKUNDE
SGT. JAMES ERNEST WOODWARD   21 JAAR  NAVIGATOR
SGT. WALTER A. ANDERSON           22 JAAR  BOMMENRICHTER
SGT. CHARLES PHILLIP JOHNS         21 JAAR  BOORDTELEGRAFIST
SGT. THOMAS HYLTON BELL           22 JAAR  BOORDSCHUTTER
SGT. DOUGLAS ERIC TUDDENHAM  19 JAAR  BOORDSCHUTTER

IN DE NACHT VAN 22 OP 23 JUNI 1943 WAS DE VIERMOTORIGE ENGELSE HALIFAX
BOMMENWERPER W7930 EY-W OP WEG NAAR HET RUHRGEBIED OM DEEL TE NEMEN AAN DE
LUCHTSTRIJD. HET TOESTEL WERD AANGESCHOTEN DOOR LUCHTAFWEERGESCHUT BIJ SOESTERBERG.
TEN ZUIDWESTEN VAN RENSWOUDE VOLGDE EEN FATAAL LUCHTGEVECHT MET EEN DUITSE
NACHTJAGER. DE HALIFAX STORTTE NEER OP DE BOERDERIJ "DE WETERING" WELKE VOLLEDIG WERD VERWOEST. DE ZEVEN BEMANNINGSLEDEN VAN DE ENGELSE BOMMENWERPER KWAMEN ALLEN
OM HET LEVEN. DE BEWONERS VAN DE BOERDERIJ, DE FAMILIE VLASTUIN, KWAMEN MET DE SCHRIK VRIJ.'

 

 

 

Menu