Menu

Rhoon, monument voor de zeven mannen bij Het Sluisje

Rhoon, monument voor de zeven mannen bij Het Sluisje

Geschiedenis


Het monument herinnert aan de zeven mannen die daar in de buurt door standrechtelijke executie door de Duitse bezetter op 11 oktober 1944 om het leven zijn gebracht.

De namen van de slachtoffers luiden:

Cornelis Barendregt, Johannes Kouwenhoven, Leendert Kouwenhoven, Jacob de Raadt, Leendert Hendrik Spoormaker, Leendert Hendrik Spoormaker, Johannes Hendrik van der Wagt.

Op de avond van 10 oktober 1944 wordt een Duitse soldaat geëlektrocuteerd door een los hangende elektriciteitskabel, met zijn dood tot gevolg. Dit gebeurde aan de Rijsdijk, vlakbij de vlasfabriek in het buurtschap Het Sluisje. De Duitse bezetter vermoedt sabotage en pakt een groep mannen op voor verhoor. De groep wordt afgevoerd naar een school in Hoogvliet. Eén van hen werd vrijgelaten omdat hij nog geen achttien jaar is. Uiteindelijk worden de mannen de volgende dag, op 11 oktober teruggebracht naar Het Sluisje. Daar worden zij nabij de Vlasfabriek tegen de muur gezet en standrechtelijk geëxecuteerd. De huizen van de gevallenen worden nog diezelfde dag in brand gestoken en ook het stoomgemaal gaat in vlammen op.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Bert Euser.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 oktober 2019.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor de zeven mannen bij Het Sluisje in Rhoon (gemeente Albrandswaard) bestaat uit een gedenkbord met foto's en tekst.


Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de Kleidijk in Rhoon (gemeente Albrandswaard).

Bron
De Schakel, oktober 2019. blz. 7.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief