Menu

Roosendaal, Wederopbouwmonument

Artiest: Charles Vos
Roosendaal, Wederopbouwmonument

Geschiedenis


Het Wederopbouwmonument in Roosendaal herinnert de inwoners aan de verwoestingen die de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt en aan de wederopbouw in de periode erna.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Info


Vorm en materiaal
Het Wederopbouwmonument in Roosendaal is een in Franse kalksteen (Euville) uitgevoerd beeld van twee mannenfiguren. Twee bouwvakkers (een man en een jongen) zijn bezig met het herstel van de oorlogsschade. De man, met het hoofd naar beneden gericht, is staande afgebeeld terwijl hij bezig is een steen te bewerken. De jongen, voor hem staande, brengt een drietal stenen die steunen op zijn rechterbovenbeen en die hij met beide handen vasthoudt. Het beeld is geïncorporeerd in de muur van het klooster Mariadal.

Het beeld is geplaatst op een halfrond voetstuk met op de voorzijde het wapen van de gemeente Roosendaal en Nispen. Op het wapenschild staat een drietal rozen (twee boven aan de zijkanten en een beneden in het midden). Centraal staat een klimmende, gekroonde leeuw. Naast het wapenschild aan beide zijden valt een bom tussen de mensen.

Tekst
De tekst boven het voetstuk in een banderole luidt:

"DE BOUWKUNST BLOEIT
TE MIDDEN VAN DEN STRIJD."

Naast de banderole aan de rechterzijde schuin omhooglopend de jaartallen:

"1949 - 1945".

Overige info


Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief