Menu

Rotterdam, 'Het Vergeten Bombardement'

Artiest: Mathieu Ficheroux (1926-2003)
Rotterdam, 'Het Vergeten Bombardement'

Geschiedenis


Het monument 'Het Vergeten Bombardement' herinnert de inwoners van Rotterdam aan het zware bombardement van 31 maart 1943 dat door de geallieerden bij vergissing werd uitgevoerd op het havenbekken, oostelijk van de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord. Deze fatale fout kostte het leven van 326 burgers en één Amerikaanse piloot, er vielen 400 gewonden en 10.000 Rotterdammers raakten dakloos.

Door een noodlottige vergissing werden de woonwijken Bospolder en Tussendijken zwaar getroffen door bommen van de Amerikaanse luchtmacht. Deze bommen waren eigenlijk bedoeld voor de bezetter in het westelijke havengebied van Delfshaven. Maar de bommen vielen op de zuidoever van de grens van de Nieuwe Waterweg en de Maas, de Wilhelminahaven, de Keilehaven en de Lekhaven. En op de huizen langs de Schiedamseweg, de Rozener Manzstraat en de Mathenesserweg, tot bij het Marconiplein.

Oprichting
Vijftig jaar na dato werd besloten een monument op te richten om het bombardement te gedenken. De werkgroep ‘Het Vergeten Bombardement’ zocht contact met het Centrum Beeldende Kunst om een blijvende herinnering in de vorm van een monument te maken. Drie kunstenaars deden een voorstel voor een monument: Mathieu Ficheroux, Paul Cox en René Verouden. Hun ontwerpen werden gepresenteerd aan de bewoners van Bospolder-Tussendijken. Uiteindelijk werd gekozen voor het ontwerp van Ficheroux. Het gedenkteken werd gefinancierd door de CBK, het SV-fonds en sponsoring. De kosten bedroegen 34.090 euro.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 maart 1993 door de heer Ruud Lubbers.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Het Vergeten Bombardement' in Rotterdam is een sculptuur van cortenstaal, bestaande uit de cijfers die tezamen de datum van het bombardement (31-03-1943) vormen. De onderdelen staan verspreid in het gras, als door een bom getroffen. Het gedenkteken is 2 meter 60 hoog.

Symboliek
De ontwerper, Mathieu Ficheroux, probeerde de opdracht te benaderen op een beschouwende, introverte manier. Zijn monument is ingetogen en vrij van pathetiek.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in het Gijzingplantsoen van Park 1943, gelegen in de wijk Bospolder-Tussendijken van de deelgemeente Delfshaven te Rotterdam.

Bronnen

Voor meer informatie

  • Het tijdschrift: Het Gebaar, beeldende kunst in Rotterdam en omgeving, jaargang 4, nr. 4, december 1992, blz. 12-13;
  • Op de website www.exposurerotterdam.nl is een filmpje te zien over dit werk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief