Menu

Rotterdam, 'Lloyd-monument'

Rotterdam, 'Lloyd-monument'

Geschiedenis


Het 'Lloyd-monument' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen schepelingen van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd en in het bijzonder aan een van de directeuren, Willem Ruys.

Op 7 augustus 1942 werd door Rotterdamse leden van de Nederlandse Volks Militie een bomaanslag gepleegd op het spoorwegviaduct tussen de stations Beurs en Delftse Poort. De bezetter reageerde met een ultimatum: de bevolking van Rotterdam kreeg tot 14 augustus de tijd om de daders aan te geven, anders zou op 15 augustus een aantal gijzelaars van het kamp St. Michielsgestel worden doodgeschoten. Op 11 augustus deed de NSB-burgemeester van Rotterdam, ir. F.E. Müller, een oproep in de kranten om medewerking te verlenen.

Er kwamen echter geen tips over de daders. In de ochtend van 15 augustus 1942 werden bij wijze van represaille in de bossen van het landgoed Gorp en Rovert bij Goirle vijf mannen gefusilleerd, te weten: de 48-jarige Willem Ruys, de 35-jarige Rotterdammer mr. Robert Baelde (die bekend was door zijn werk op sociaal-pedagogisch gebied en kaderlid was van de Nederlandse Unie), de 48-jarige Rotterdamse hoofdinspecteur van politie Christoffel Bennekers, de 49-jarige officier van justitie Otto Ernst Gelder graaf van Limburg-Stirum en de 28-jarige Zeeuwse landheer Alexander baron Schimmelpenninck van de Oije.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 november 1947.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Lloyd-monument' in Rotterdam is een rond keienpleintje met een zestal kolommen en een hoeksteen met in reliëf een vrouwenfiguur. Het reliëf is uitgevoerd in brons.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken in het talud van de parksluizen aan de G.J. de Jonghweg. In maart 1997 is het monument verplaatst naar het Scheepvaartkwartier en staat nu aan het einde van de Calandstraat (bij de Veerhaven).

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst aan het einde van de Calandstraat (bij de Veerhaven) te Rotterdam.

Bronnen

  • Gemeentearchief Rotterdam;
  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief