Menu

Rotterdam, 'Maasbruggen'

Rotterdam, 'Maasbruggen'

Geschiedenis


Het monument 'Maasbruggen' herinnert de inwoners van Rotterdam aan de verdwenen Maasbrug.Bij het uitbreken van de oorlog werd Rotterdam in de Vesting Holland als 'veilige stad' beschouwd. De generale staf had de stad tot het belangrijkste centrum van de Etappen- en Verkeersdienst gemaakt. Er waren grote hoeveelheden legergoederen opgeslagen, bestemd voor onderdelen in het hele land. Op het terrein van de Rotterdamse Lloyd was het hoofdkwartier van het Depot Vaartuigendienst gevestigd. Ook was in het begin van de mobilisatie in 1939 het Depot Genietroepen, ver van een eventuele frontlinie, naar het 'veilige' Rotterdam overgeplaatst.De genie vormde het grootste onderdeel in Rotterdam. In totaal waren er op 10 mei 1940 7.150 militairen in Rotterdam. Van hen waren slechts 1.100 soldaten en onderofficieren en 32 officieren geschoold voor het gevecht. Het best uitgerust waren de mannen van het Korps Mariniers in hun kazerne op het Oostplein. Op 12 mei 1940 is de kazerne door een Duits bombardement verwoest. Ook de Maasbrug heeft de oorlog niet doorstaan.Onthulling Het monument is onthuld in 1985.

Info


Vorm en materiaal Het monument 'Maasbruggen' in Rotterdam is een stalen plastiek, voorstellende de Maasbruggen. In het kunstwerk zijn delen van de gietijzeren Willemsbrug (die ruim een eeuw dienst deed) verwerkt.Tekst De tekst op het gedenkteken luidt:'MAASBRUGGENMEI 1940'.Wijzigingen Het monument is gewijzigd. De oorspronkelijke brugdelen van de Maasbruggen hangen nu aan een gebouw. De gebouwen van de Van Ghentkazerne verwijzen in naam allemaal naar historische veldslagen of acties waar de Mariniers bij betrokken waren. Het gebouw waar het gedenkteken aan hangt, heet dan ook Maasbruggen, naar de strijd daar tussen 10-14 mei 1940.

Overige info


Locatie Het monument is geplaatst bij de Van Ghentkazerne, gevestigd aan het Toepad in Rotterdam.Bronnen
  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Gemeente Rotterdam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief